Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Supermarkt verwijdert vervaldatum van 500 producten

De Britse supermarkt Waitrose heeft maandag aangekondigd dat het de beste pre-dates van bijna 500 producten zal intrekken, om te voorkomen dat klanten worden ontmoedigd om voedsel te eten dat nog steeds goed is en dus vechten voedsel verspilling.

Vanaf september wordt Waitrose verwijderd De zinsnede “beter voor” is een indicatieve datum waarna het product veilig blijft om te consumerenop bijna 500 verse producten, met name verpakte groenten en fruit, maakte het bedrijf in een persbericht bekend.

4,5 miljoen ton eetbaar voedsel in de prullenbak

De maatregel is “bedoeld om de hoeveelheid voedselverspilling in Britse huizen te verminderen door klanten te verplichten hun oordeel te gebruiken” bij het bepalen of een product nog eetbaar is, voegde de supermarktketen eraan toe.

“Voedselverspilling blijft een enorm probleem”, zegt Marija Rompany, directeur duurzaamheid bij John Lewis Group Stores, het moederbedrijf van Waitrose, en Britse huishoudens “gooien elk jaar 4,5 miljoen ton eetbaar voedsel weg.”

7 miljoen voedselmanden kunnen worden bespaard

De “houdbaarheidsindex” houdt voornamelijk verband met de smaak of voedingskwaliteit van het product en komt overeen met de “minimale houdbaarheidsdatum” in Frankrijk.

Aan de andere kant is de verwijzing naar “gebruik” (eerder geconsumeerd), die op bederfelijke producten staat, een vereiste en het niet respecteren ervan brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, op dezelfde manier als de vervaldatum over het kanaal. Volgens Waitrose: “We schatten dat het verwijderen van dadels boven vers fruit en groenten het equivalent van 7 miljoen voedselmanden uit de prullenbak zou kunnen redden.”

Het bedrijf treedt in de voetsporen van andere Britse merken, zoals sectorgigant Tesco, die de aanbevolen consumptiedata voor honderd producten vanaf 2018, of recenter, annuleerde. Marks en Spencer Die hetzelfde deed met 300 referenties.

READ  la Cour des comptes de l'UE appelle à taxer davantage les énergies fossiles

Een andere supermarktketen, Morrisons, kondigde in januari aan dat het 90% van de aanbevolen datum zou verwijderen, maar beter vóór de datum, en moedigde zijn klanten aan om aan de inhoud van de fles te ruiken om te zien wat altijd goed is.