Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Starliner, een Boeing-capsule, arriveert voor het eerst in het internationale ruimtestation

Het is een succes voor Boeing, dat toekomstige astronauten naar NASA moet vervoeren. De Starliner-capsule van de Amerikaanse luchtvaartreus is in de nacht van vrijdag 20 mei op zaterdag 21 mei voor het eerst aangemeerd bij het International Space Station (ISS). Het aanmeren vond plaats om 2.28 uur (Franse tijd) meer dan een uur later dan aanvankelijk gepland vanwege eindcontroles tijdens manoeuvres, die 400 km boven ons hoofd minutieus waren ontworpen.

Astronauten aan boord van het internationale ruimtestation en de controlekamer in Houston hebben deze nadering nauwlettend gevolgd. De Starliner vestigde zich eerst op ongeveer 250 meter van het station. Daarna, na een kleine beweging, trok de capsule zich terug om te laten zien dat hij zich indien nodig kon terugtrekken. Eindelijk, na een nieuwe gecontroleerde, hoewel langer dan verwachte, stop op 10 meter, werd de laatste nauwkeurige manoeuvre gestart, die wordt uitgevoerd terwijl het station versnelt met 28000 km / u. De auto naderde langzaam tot de landing.

“Het Starliner-ruimtevaartuig heeft met succes zijn historische eerste koppeling met het internationale ruimtestation ISS voltooid, waardoor een nieuwe weg is geopend voor vliegende laboratoriumbemanningen”Hij was destijds commentator bij de live-uitzending van het Amerikaanse ruimteagentschap.

Het luik voor de capsule, die in opdracht van NASA zo’n 230 kilo aan voorraden vervoerde, gaat pas zaterdag open. De Starliner moet ongeveer vijf dagen aangemeerd blijven in het internationale ruimtestation, voordat hij naar de aarde afdaalt voor een landing in de woestijnen van de Amerikaanse staat New Mexico, op een witte zandfundering.

READ  eShop Sale: een selectie van games en downloadbare content met tot wel -75% korting, perfect om E3 2021 af te sluiten!

Deze onbemande testvlucht werd in 2019 daadwerkelijk geprobeerd, maar toen had de capsule veel problemen en moest terugkeren zonder het station te kunnen bereiken. Sindsdien worstelt Boeing met het inhalen van SpaceX, dat al sinds 2020 NASA-astronauten vervoert, na de succesvolle vluchten van zijn Dragon-capsule.