Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

SpaceX versnelt voordat ruimtevaartuig in een baan om de aarde wordt gelanceerd

Het gaat steeds sneller op de gigantische raketlanceringsbasis van SpaceX. In de nacht van dinsdag 3 augustus werd de Super Heavy-raket uitgerust met zijn 29 Raptor-motoren. Het Starship, dat volgens de planning voor het einde van de zomer in een baan om de aarde zal worden gelanceerd, zal binnenkort bovenop drijven.

Niets houdt de ambitie van Elon Musk tegen. In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 augustus zijn maar liefst 29 Raptor-motoren geïnstalleerd onder SpaceX’s Super Heavy Booster 4. Terwijl de montage van de draagraket pas op zondag 1 augustus was voltooid, werd de enorme raket dinsdag op de OLS (Orbital Launch Site), in Boca Chica, Texas, (bijna) klaar voor vertrek gebouwd.

Tegelijkertijd werd de enorme lanceertoren van de raket voltooid en de brede cirkelvormige structuur die hij op zijn plaats moet houden voordat de vlucht wordt geïnstalleerd (foto hieronder). Als het weer er op het laatste moment niet tegen was geweest, was het mogelijk dat de raket vanaf 4 augustus op dit lanceerplatform zou zijn geïnstalleerd.

De lanceertafel die de Super Heavy-raket moet dragen, is geïnstalleerd in de buurt van de lanceertoren.
© SpaceX

Launcher om naar de maan te gaan

Super Heavy Booster is een draagraket met een hoogte van 70 meter en een diameter van 9 meter NASA heeft gekozen om schepen te sturen ruimteschip in een baan rond de maan. De landers waarmee mensen op onze satelliet kunnen landen, zullen deel uitmaken van het Artemis-programma (lees ons volledige profiel over het onderwerp op Ons nummer bij kiosken).

Booster 4 moet de eerste onbemande orbitale vlucht van een ruimtevaartuig mogelijk maken. Zijn voorganger, Booster 3, voerde alleen grondtests uit, vooral met Drie van zijn motoren werden eind juli gelanceerd.

Booster 4 en Starship launcher (links) die bovenop moeten worden geïnstalleerd om in een baan om de aarde te lanceren.
© Elon Musk

Elon Musk Simpatente

READ  Het gevaar van buien en onweer volgende week

De snelheid waarmee SpaceX zijn Booster 4 in elkaar heeft gezet is ongekend. Gewoonlijk duurt het enkele dagen om één motor te installeren. SpaceX 29 werd in één nacht geïnstalleerd. Een indrukwekkend snelheidsrecord, mogelijk gemaakt door het superieure productiviteitsbeleid dat Elon Musk met zijn medewerkers voerde.

Dit verlangen kan echter impulsief lijken. In feite heeft de superzware booster nog geen goedkeuring gekregen van de Federal Aviation Administration (FAA), die raketlanceringen reguleert, en heeft hij nog niet het recht om op te stijgen. Het bureau beoordeelt momenteel of de milieu-impact van de draagraket voldoet aan de toepasselijke regelgeving en zal pas over een maand een beslissing nemen…