Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Spaanse architect Ricardo Bofill, ontwerper van de regio Antigone in Montpellier, overleden

De gerenommeerde Spaanse architect Ricardo Bofill is vrijdag op 82-jarige leeftijd overleden aan complicaties in verband met Covid-19, zo maakte zijn familie vrijdag 14 januari bekend aan AFP. In een verklaring legde zijn werkplaats, Ricardo Bofill Taler de Arquitectora (RBTA), uit dat hij was overleden in Barcelona en bracht hij hulde aan hem. “Voor de Spaanse ingenieur die de grootste internationale carrière had”.

In de loop van zijn carrière heeft Bofill zich aangesloten bij de zeer exclusieve club van “architectensterren”, waaronder Norman Foster, Renzo Piano en Jean Nouvel. Ricardo Bofill verspreidde zijn originele touch over de hele wereld, geobsedeerd door de mens centraal te stellen in de ruimte. “Architectuur is de overwinning van de mens op het irrationele.”, zoals hij graag zei, geobsedeerd door het maken van een bestand ” taal “ verschillende architectuur.

Vooral beroemd in Frankrijk ontwierp hij speciaal de ruimtes van Abraxas, in Noisy-le-Grand, aan de rand van Parijs, waar Brazilië, anticiperende cultfilm van Terry Gilliam (1985), Antigone County, in Montpellier, geïnspireerd door het oude Griekenland, of Place de la Catalogne, achter het station Montparnasse, in Parijs.

Lees ook In Seine-Saint-Denis, de verloren illusies van een utopie

Duizend projecten over de hele wereld

Ricardo Bofill Levi, geboren op 5 december 1939 in Barcelona (Noordoost-Spanje) als vader van een Catalaanse architect en een Venetiaanse moeder, ging in 1957 naar de architectuurschool van de stad, waar hij werd weggestuurd vanwege zijn anti-Franco-activisme, voordat hij zijn werk voortzette. Studies in Genève (Zwitserland).

Terug in zijn geboortestad, in Spanje nog steeds onder dictator Francisco Franco (van 1936 tot 1975), maakte hij deel uit van een groep andere jonge intellectuelen (architecten, schrijvers, filmmakers, sociologen en filosofen) genaamd “Goddelijk Links” en in 1963 Her architectenbureau is gemaakt door Ricardo Bofill Taler de Arquitecora.

READ  Football League 1 - TV: Pascal Proud probeert Pierre Menes te verdedigen

Deze werkplaats, die is opgezet in een oude cementfabriek aan de rand van Barcelona, ​​en vestigingen heeft in Parijs, Montpellier (Frankrijk), New York (VS), Tokio, Chicago (VS) of Peking, heeft meer dan 1000 projecten over de hele wereld.

Ruimte freak

Maar op het land, dat door sommige inwoners werd beledigd en bekritiseerd, waren de uitgestrektheid van de abraxes bijna vernietigd. “Het slopen ervan zou een gebrek aan cultuur zijn.”Ricardo Bofill schattingen In een interview met globalisme in 2014. Terwijl het erkennen van het gebrek aan “City wijzigen mislukt”. Ricardo Bofill, de ontvanger van vele internationale architectuurprijzen, was een officier van de Franse Orde van Letteren en Kunsten.

Lees ons interview met Ricardo Bofill: “Ik ben er niet in geslaagd de stad te veranderen”

Ricardo Bofill was geobsedeerd door het organiseren van ruimte en werd vooral geïnspireerd door de Italiaanse architect Andrea Palladio uit de Renaissance of de Franse architecten uit de zeventiende eeuw.e en achttiene Eeuwen van François Mansart en Claude Nicolas Lido. Maar ook de Toeareg dorpen waar dit “Nomade” Al vroeg in zijn carrière ging hij voor de ideeën.

“Ik denk dat ik twee dingen kan doen: (…) ontwerp steden (…) En proberen verschillende architectuurtalen uit te vinden en ze nooit te herhalen.”Dat zei hij in juni tijdens een conferentie in Barcelona. Hij weigerde de herhaling waardoor hij van Antonio Gaudi hield, een Catalaan zoals hij, die hem als hem beschreef “Het grootste genie in de geschiedenis” Wereldgezondheidsorganisatie Herhaal geen twee elementen of vormen.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Het vaste werk van Ricardo Bofill in Barcelona

De wereld met AFP