Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

SNCF-staking: Het verkeer zal ernstig worden verstoord van vrijdag tot zondag, met 4 treinen op 10

SNCF-staking: Het verkeer zal ernstig worden verstoord van vrijdag tot zondag, met 4 treinen op 10

Wordt december een maand van overlast op de stations? Van vrijdag 2 december tot en met zondag 4 december ligt het verkeer stil op de TGV- en Intercités-lijnen. SNCF Voyageurs is van plan om dit weekend 4 TGV’s en Intercités op 10 te laten rijden. Deze storingen worden veroorzaakt door staking door de “kapiteins”over het algemeen Controllers genoemd, op uitnodiging van de syndicaten Sud-Rail, CFDT Cheminots en Unsa Ferroviaire.

In detail plant SNCF 1 van 2 treinen op TGV Nord, 1 van 3 op TGV Est, 1 van 4 op TGV Atlantique, 1 van 3 op TGV Sud-Est, 1 van 4 in Owego en 1 Intercités op 2. Internationaal zal het verkeer normaal zijn voor Eurostar en Thalys. Aan de andere kant rijdt 1 op de 3 TGV’s richting Zwitserland, 1 op de 2 richting Duitsland, 1 op de 3 richting Italië en rijdt er niet naar Spanje. Het herstel zal maandag geleidelijk verlopen met 3 treinen op 4 op alle assen.

Tickets terugbetalen of omruilen

Klanten die binnen enkele dagen een rit hebben geboekt, ontvangen per e-mail of sms informatie of hun trein wordt onderhouden. “Alle passagiers kunnen volledig worden gecompenseerd voor vluchten gepland tussen vrijdag en maandag, of hun ticket gratis omwisselen in alle treinen waar plaats is tot en met donderdag 8 december”, verzekert SNCF Voyageurs ons.

De vakbonden roepen op tot een staking om hogere lonen en betere werk- en arbeidsvoorwaarden te eisen. “Al twee jaar waarschuwen we voor de woede die broeit onder de leiders. Ze stonden in de frontlinie tijdens de gezondheidscrisis en Deze zomer toen de treinen overvol waren. We willen echte erkenning”, benadrukt Sabine Le Touken, nationaal secretaris van CFDT Cheminots.

READ  Abonnees die hun ID's delen, betalen extra kosten van...

Onder de eisen zijn vakbonden Onder andere beweren dat het professionele leven wordt gefaciliteerd en dat de agent ook voor TER, transilien, Intercités of TGV kan werken. “Wanneer het gebied waarin hij actief is het toelaat, specificeert Sabine Le Toquin. Sinds enkele jaren heeft TGV besloten om zijn rekruteringsprocessen alleen uit te voeren, zonder bijvoorbeeld aan de TER te vragen of ze willen overstappen. Alles werkt in silo’s.”

Directie hoopt “snel afspraken te vinden”

De regering zei dat ze de sociale mobilisatie “betreurt” na enkele weken van vruchteloze onderhandelingen. “We hebben de concrete voorstellen verdubbeld, met een bonus van 600 euro, versnelling van de professionele ontwikkeling of de mogelijkheid om binnen drie jaar door te groeien naar twee kapiteins bij TGV Inoui…, we worden opgenomen in SNCF Voyageurs. We hopen snel tot overeenstemming te komen.”

CFDT Cheminots, Unsa Ferroviaire en Sud Rail hebben al stakingsaankondigingen ingediend voor de periodes 23-26 december en 30-2 januari, voor het geval de onderhandelingen voor de controllers niet succesvol zijn. Tegelijkertijd zal de SNCF opnieuw een frontale strijd moeten doorstaan. CGT, Sud-Rail en CFDT roepen dit keer alle dealers op om te staken op woensdag 7 december, de openingsdatum van de verplichte jaarlijkse onderhandelingen (NAO). Verwacht wordt dat december spannend zal zijn.