Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Sigfox, de voormalige Franse ster van verbonden dingen, is onder curatele gesteld

Niet alles is rooskleurig in de Franse techwereld. In een tijd waarin Frankrijk en de regering opscheppen over het uitzoeken, elke week, een nieuwe «Licorn» Bovendien heeft deze start-up met een waarde van ruim 1 miljard dollar (896 miljoen euro), Sigfox, de Franse tech-ster van medio 2010 het moeilijk. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in netwerken van verbonden dingen, werd op woensdag 26 januari onder curatele gesteld door de rechtbank van koophandel van Toulouse. Haar schulden bedragen 153 miljoen euro, waarvan 118 miljoen financiële schulden.

De proeftijd van zes maanden die door de rechtbank is toegekend “Dankzij de uitvoering van het verkoopplan moet het mogelijk zijn om nieuwe kopers te identificeren die het potentieel hebben om te werken aan de ontwikkeling van Sigfox op lange termijn, en om het behoud van werk voor te stellen”Dat legt het bedrijf uit in een persbericht. Sigfox, met hoofdzetel in Labige (Haute-Garonne), in de buurt van Toulouse, heeft ongeveer 300 mensen in dienst, van wie 250 in Frankrijk. Het bedrijf richt zich bij voorkeur op een productiekoper die geïnteresseerd is in zijn interne technologie.

Lees ook Verbonden objecten: Tolos van Sigfox hoopt eindelijk hun technologie af te dwingen

Sigfox, opgericht in 2009 door Ludovic Le Moan en Christophe Fourtet, was de initiatiefnemer van een communicatienetwerk genaamd “0G”. Het principe: lage frequenties die het mogelijk maken om objecten (transmissieplatforms, meetapparatuur, enz.) te verbinden met een laag stroomverbruik en een lage bandbreedte.

In totaal is er 300 miljoen euro opgehaald

Maar Ludovic Le Moine wilde hard toeslaan: een wereldwijd netwerk, zo niet niets, zou aanzienlijke financiële middelen vergen. Sigfox, die openlijk droomde van een openbare aanbieding, heeft bijna 300 miljoen euro opgehaald bij bekende investeerders: Bpifrance, de Europese Investeringsbank (EIB), Idinvest investeringsfondsen, Partech of Elliott.

READ  Eramit implementeert het lithiumfabrieksproject in Argentinië

Fabrikanten, zoals Total, werden verleid door het durfkapitaalfonds Total Energy Ventures, Intel of Horizon, de investeringsmaatschappij van Henri Seydoux, oprichter van de dronefabrikant Parrot en zoon van Jerome Seydoux (Pathé). Het bedrijf heeft ook een prestigieuze raad van bestuur gevormd, voorgezeten door Anne Louvergon, de voormalige voorzitter van de raad van bestuur van Areva.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Ludovic Le Moine, sjamaan van verbonden dingen

Maar het was niet genoeg. Hoewel Sigfox zijn geld heeft besteed aan het opbouwen van zijn netwerk in Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten, ondersteund door overeenkomsten met lokale partners in 75 landen, hebben klanten dit niet gevolgd, en in ieder geval niet genoeg om de bedrijfskosten te dekken.

Je hebt nog 31,41% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.