Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Sidney Sweeney is zo geloofwaardig als klokkenluider dat de thriller aanvoelt als een documentaire

Sidney Sweeney is zo geloofwaardig als klokkenluider dat de thriller aanvoelt als een documentaire

Metropolitane filmexport

Metropolitane filmexport

Sidney Sweeney speelt de Reality Winner, een jonge Amerikaanse tiener die wordt aangeklaagd onder president Donald Trump.

Cinema – het lijkt erop dat zijn voornaam voor de gelegenheid is gekozen. Het waargebeurde verhaal van de klokkenluider van Reality Winner is het onderwerp van de film realiteit Geschreven door Tina Sater, vanaf woensdag 16 augustus in de bioscoop. Op 3 juni 2017 kwamen twee FBI-agenten deze 25-jarige Amerikaan bij haar thuis ondervragen.

Gedurende een uur en vierenveertig minuten moet ze ogenschijnlijk alledaagse vragen beantwoorden, die dan urgenter worden. Reality Winner zal na dit gesprek door de FBI worden gearresteerd voor het naar een nieuwsorganisatie sturen van een geheim document waarin wordt opgeroepen tot Russische pogingen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te hacken.

Regisseur Tina Sater kent het waargebeurde verhaal maar al te goed en heeft het al in het stuk verwerkt Is dit een kamer? op Broadway in 2021. Haar debuut in de hoofdrol was Sidney Sweeney als klokkenluider.

Omdat ze vermomd is, is de actrice bekend van de serie trance Hij wist ons te doen vergeten dat het geen documentaire is. Ze belichaamt nauwkeurig deze irritante jonge vrouw, een mengeling van naïviteit en schuldgevoel, met wie ik sprak via Zoom en sms om de shoot voor te bereiden.

READ  Lotto: de historische jackpot van dit weekend

Ingewikkelder dan het lijkt

De film voegt een beetje context toe aan het verhaal. Het begint echt in het openbaar, en slechts een paar fragmenten op Fox News op televisie stellen ons in staat om onszelf onder het presidentschap van Trump te plaatsen. Texanen zijn zeer kritisch over de Republikeinse president, en zoals veel Amerikanen horen die-hards over de politieke schandalen rondom hem.

Ze geeft yogalessen in haar vrije tijd, houdt van reizen en tijd doorbrengen met haar huisdieren en plaatst foto’s op Instagram, niets ongewoons voor millennials in 2017. Als een ui waarvan de schillen zijn afgepeld, zo heeft de complexiteit van de werkelijkheid tijd nodig om zich te openbaren.

Haar jeugd en babygezicht zijn niet suggestief.Ze bracht zes jaar door bij de Amerikaanse luchtmacht, spreekt vloeiend Pashto, Dari en Farsi, en heeft verschillende wapens in huis, waaronder een roze AR-15 semi-automatisch geweer. En in tegenstelling tot wat de kantoorversiering doet vermoeden, is er niets lichtzinnigs aan zijn werk. Reality is een taalkundige bij een bedrijf dat voor de National Security Agency (NSA) werkt en een uiterst geheime veiligheidsmachtiging heeft.

Tekst mede geschreven door de FBI

Wanneer FBI-agenten Justin C. Garrick (gespeeld door Josh Hamilton) en R. Wallace Taylor (Marchant Davis) aankomen voor het kleine huis in een buitenwijk van de jonge vrouw terwijl ze terugkeren van het winkelen, denken we eerst verkeerd als ze ter plaatse botsen.

Ze stellen zichzelf voor, vragen of ze huisdieren en wapens in huis heeft en geven aan dat ze een huiszoekingsbevel hebben, maar leggen niet uit waarom ze op bezoek komen. Achter de beleefdheid en nepglimlach van de klant begint angst.

READ  Foto's: Juliette Binoche in Matrix-look en Angele met heel kort haar op de show in Courrèges

Vanaf hun ontmoeting tot het einde van de film worden de dialogen tussen Reality en de Special Agents bijna woord voor woord herhaald, stilte versus stilte, Een kopie van de FBI-registratie die soms op het scherm verschijnt. Als in de reportage een regel zwart is doorgestreept omdat het geheim is, haalt de regisseur beeld en geluid eruit en stappen de acteurs opzij, alsof ze de lege plekken niet met fantasie heeft ingevuld.

tussen vier muren

Terwijl het FBI-team het huis van Reality doorzoekt, ondervragen de twee agenten de jonge vrouw in een ongebruikte en volledig lege kamer. Het decor is als een film: het overbodige is eruit gehaald en alles is gebaseerd op het verontrustende acteerwerk van Sidney Sweeney.

realiteit Al snel verandert het in een zorgwekkende zorg achter de gesloten deur. De jonge vrouw maakt grappen over haar gewicht op haar rijbewijs en bekent recht in haar ogen: “Nou, je hebt gelogen.” Elke zinswending of hoestbui van bijzondere factoren verhoogt de spanning weer een beetje.

Zowel in de verhoorkamer als in de bioscoop geldt: hoe strakker de strop om de werkelijkheid, hoe meer lucht het lijkt te ontbreken. Als de FBI-agenten doen alsof ze een grapje met haar maken om de lucht te kalmeren, wordt de sfeer onadembaar.

Spannende documentaire

Realiserend dat ze vastzit, vrijwel tegen een muur, geeft Reality eindelijk toe dat ze een geheim document in haar werk heeft afgedrukt. Haar betoog gaat van geveinsde naïviteit – ze was nieuwsgierig en kon beter op papier lezen – tot het eerlijk nemen van verantwoordelijkheid – Amerikanen hadden het recht om het te weten.

De spannende thriller van Tina Sater komt voort uit een geëngageerde documentaire over klokkenluiders die niet willen “Edward Snowden zijn” Maar hij kon niet met een goed geweten zwijgen. De camera verliet Sydney Sweeney, handboeien in de hand, haar blik bijna kalm.

Dan komt de rest van het verhaal op het scherm, het echte verhaal: de Reality Winner is veroordeeld tot vijf jaar en drie maanden gevangenisstraf, de zwaarste straf die ooit is uitgesproken voor een dergelijk gelekt document. Donald Trump maakte van haar het toonbeeld van onderdrukking, Tina Sater portretteert een dappere vrouwelijke burger.

Zie ook op Huffpost :