Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Senegalese stemming na weken van onzekerheid

Senegalese stemming na weken van onzekerheid

Sommigen arriveerden bij zonsopgang. De meesten van hen zijn aan het vasten vanwege de Ramadan, en er staan ​​nu bijna driehonderd mensen in de rij op de binnenplaats van de Adja Warath Diene-school, in de gemeente Guyol-Taby Fez-Koloubane, een district ten zuiden van Dakar. Iedereen wacht in religieuze stilte op zijn beurt, onder het toeziend oog van een tiental politieagenten in uniform. Soldaten bewaken klaslokalen die tot stembureaus zijn omgebouwd. Op zondag 24 maart werden 7,3 miljoen Senegalezen opgeroepen om hun president te kiezen, waaronder 707.800 in de Senegalese hoofdstad, het belangrijkste kiesdistrict van het land.

Lees ook | Senegalezen worden tijdens de presidentsverkiezingen geconfronteerd met een ongekende sociale keuze

De verkiezingen, die aanvankelijk gepland waren voor 25 februari en vervolgens werden uitgesteld door president Macky Sall, voordat ze verschillende keren werden uitgesteld, waren in meer dan één opzicht ongekend. Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van het land in 1960 is de aftredende president geen kandidaat meer om hem op te volgen. Nu de Constitutionele Raad negentien kandidaten heeft geselecteerd – van wie er twee zich de afgelopen dagen hebben teruggetrokken maar nog steeds op de stembiljetten staan ​​– zijn de verkiezingen uitzonderlijk open.

“We hebben een radicale breuk nodig.”

In de populaire wijk Gyeoltape uitten veel kiezers hun verlangen naar verandering. Voor hen heeft de vijfde president het gezicht van Basserou Diomaye Faye, van de belangrijkste oppositiebeweging, de Partij van Afrikaanse Patriotten van Senegal voor Actie, Ethiek en Broederschap (PASTIF), die in juli 2023 werd ontbonden. In zijn retoriek en zijn aanvallen op elites, de CFA-frank en multinationals zijn zijn standpunten in tegenspraak met de continuïteit waar de kandidaat voor de macht, voormalig premier en erfgenaam van Macky Sall, Amadou Bah, om vraagt.

READ  In Italië dreigt een "zeer gevaarlijke" supervulkaan te ontwaken nabij Napels, 500.000 mensen getroffen
Lees ook | Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees Basserou Diomaye Faye, presidentskandidaat van de oppositie: “Ik wil verdeeldheid zaaien in Senegal”

“In Senegal heb je, zolang je niemand met een goede reputatie kent, geen kans om bepaalde functies te bekleden, ook al heb je een diploma. Het regime van Macky Sall heeft ons leven niet veranderd. We hebben een radicale breuk nodig.”zegt Sandrine Angela Boesy, een dertigjarige directieassistente, die al vier jaar werkloos is. U stemt op Passero Diomai Faye.

Lees ook | Senegal: “The Emergence”, de onvoltooide uitdaging voor het presidentschap van Macky Sall

De voormalige Pastev-kandidaat werd een week na het starten van een verkorte campagne vrijgelaten uit de gevangenis dankzij een amnestiewet, en is net zo populair als de president van zijn partij, Ousmane Sonko, die na zijn veroordeling de verkiezingen werd ontzegd. Passero Diomai Faye, 44, is traditioneel populair onder jongeren onder de 20 jaar, die de helft van de bevolking uitmaken, en kan ook een beroep doen op ouders die zich zorgen maken over de enorme werkloosheid – die wordt geschat op ongeveer 20%.

Je hebt nog 58,83% van dit artikel te lezen. De rest is gereserveerd voor abonnees.