Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘S Werelds grootste cilindrische aquarium ontploft midden in een hotel, minstens 2 gewonden

De Aqua Dome van het Radisson Collection Hotel was 25 meter hoog en barstte in de nacht van donderdag op vrijdag in het centrum van de Duitse hoofdstad, waarbij bijna een miljoen liter water lekte.

Een geweldig gezicht. De lokale politie zei dat er vrijdag rond 05.45 uur een “zeer krachtige explosie” plaatsvond, toen ongeveer 350 mensen aanwezig waren in het hotel en zakencentrum van het Radisson Blu Hotel aan de Berlijnse Karl Liebknechstrasse.

De reden: de ontploffing van een cilindrisch waterbassin met een capaciteit van 1000 vierkante meter, dat werd geïnstalleerd in de lobby van dit hotel in het centrum van de Duitse hoofdstad. Bijna 100 brandweerlieden en politie kwamen ter plaatse. Delen van de gevel van het hotel werden op straat ingegooid.

Schade aan het Radisson Blu Hotel in Berlijn aan de Karl Liebknish Strasse op vrijdagochtend 16 december.
Schade aan het Radisson Blu Hotel in Berlijn aan de Karl Liebknish Strasse op vrijdagochtend 16 december. ┬ę JOHN MACDOUGALL / AFP

“Het aquarium is beschadigd en lekt”, aldus de brandweer op Twitter.

“Enorme schade op zee”

De bombardementen maakten hotelgasten in de vroege ochtenduren wakker en opmerkingen over de plaats van de verwoesting werden op grote schaal verspreid op sociale media.

Een klant fotografeerde de overblijfselen van de hulk in de lobby van het gebouw en schreef op Twitter: “Wat is er aan de hand, mijn hotelaquarium explodeerde midden in de nacht. Wat is er aan de hand?”

De buis wordt gepresenteerd door Persbureau Reuters Als ’s werelds grootste vrijstaande cilindrische aquarium.

“Naast de enorme schade aan zee (…) raakten twee mensen gewond door glasscherven”, zei de politie van de stad op Twitter. De Berlijnse brandweer van hun kant zei dat reddingswerkers vanwege het puin nog niet in staat waren om de begane grond van het gebouw te bereiken. Er werden speurhonden ter plaatse gestuurd om eventuele slachtoffers van de ramp te redden.

READ  San Fe: Instorting brug doodt 6

De oorzaak van de explosie in het gebouw is nog niet bekend. In 2020 is het aquarium vernieuwd en is er voor bezoekers een lift met transparante wanden ingebouwd. De reddingsorganisatie heeft niet gespecificeerd of de 1.500 tropische vissen in het aquarium zijn gered.

Hotelgasten kregen te horen dat ze hun koffers moesten pakken en de faciliteit moesten verlaten. Er werden bussen gehuurd om hen te vervoeren en naar andere instellingen te begeleiden.

De Karl-Liebknechstraat, waar het hotel zich bevindt in de wijk Mitte, die leidt naar de Alexanderplatz en de Brandenburger Tor, is afgesloten voor verkeer. “Er is te veel water op de weg”, zegt het openbaar vervoer van de stad. Het hotel herbergt ook een complex met winkels en restaurants, evenals een museum.

Maxime Le Roux van Reuters