Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Russische Aeroflot Group koopt 8 Airbus A330’s van “buitenlandse verhuurders”

De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot is erin geslaagd om acht Airbus A320-vliegtuigen van buitenlandse verhuurders te kopen. Rusland vreest dat zijn vliegtuigen in beslag zullen worden genomen omdat veel vliegtuigen worden verhuurd aan Europeanen.

De Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot, wiens vluchten zwaar zijn getroffen door westerse sancties in verband met het Russische offensief in Oekraïne, heeft acht Airbus A330’s gekocht van “buitenlandse verhuurders”, meldde het officiële persbureau TASS vrijdag.

“Acht A330’s werden gekocht van buitenlandse huurders”, citeerde het agentschap een woordvoerder van Aeroflot. Deze apparaten zijn nu geregistreerd in Rusland en Aeroflot heeft volgens dezelfde bron een eigendomscertificaat ontvangen.

Deze “buitenlandse leasemaatschappijen” werden niet genoemd. Eind februari heeft met name de Europese Unie sancties opgelegd aan de Russische luchtvaartindustrie, het luchtruim voor Russische vliegtuigen gesloten of de levering van reserveonderdelen aan Russische luchtvaartmaatschappijen verhinderd.

Rusland vermindert het aantal vluchten

De angst om hun vliegtuigen, waarvan de meeste eigendom zijn van verhuurders, vooral Europese vliegtuigen, te zien wanneer ze naar het buitenland reizen, heeft Russische bedrijven ertoe aangezet hun internationale vluchten drastisch te verminderen.

Aeroflot had begin maart de opschorting van zijn internationale vluchten aangekondigd, onder verwijzing naar “de nieuwe omstandigheden die het uitvoeren van vluchten belemmeren”. Daarna veroverde het hen in een handvol landen zoals Iran, Sri Lanka, Armenië en Azerbeidzjan.

Eind april kondigde Aeroflot een daling van het aantal vervoerde passagiers aan met 20,4 procent in maart ten opzichte van dezelfde periode in 2021, een daling die grotendeels te wijten is aan sancties.