Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ruimte: James Webb Telescope onthult verbluffend beeld van ‘spookstelsel’

primair
Sinds 12 juli geeft de James Webb-ruimtetelescoop ons fantastische beelden van het heelal. Een paar dagen geleden was de melkweg M74, bekend als de Ghost Galaxy, die kan worden waargenomen.

De James Webb Space Telescope (JWST) maakt elke keer een beetje meer indruk op ons. Het is minder dan een maand geleden dat hij met zijn observaties begon en toch verbazen de beelden die hij ons geeft ons. Deze keer hebben beelden van het M74-sterrenstelsel ons bereikt. Het is bekend bij amateur-astronomen en heeft de bijnaam Ghost Galaxy.

Lees ook:
video. James Webb: verbluffende nieuwe beelden van de krachtigste telescoop in de ruimte

Ons spiegelstelsel

M 74 is een spiraalstelsel dat op het onze lijkt. Zijn vorm en afmetingen (ongeveer 95.000 lichtjaar in diameter) zijn vergelijkbaar met de Melkweg. Het bevindt zich op ongeveer 30 miljoen lichtjaar van de aarde.

De nieuwe JWST-afbeelding wordt vaak bestudeerd door telescopen over de hele wereld en verrast met het aantal details dat het ons laat zien. Het is mogelijk om ongeveer 100 miljard zonnemassa’s te zien.

Zo zien we van dichtbij een kaal sterrenstelsel, een grote wervelwind van gas en stof die zijn “skelet” vormt. Het is fascinerend om de fundamenten van een sterrenstelsel te zien dat erg lijkt op het onze. We hebben dit nog nooit zo gedetailleerd kunnen zien

READ  50 jaar geleden landde NASA een rover op de maan