Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

RNA رسول Boodschapper Beloften

Drie hoofdletters en één kleine letter. Vier letters en daarachter een wereld van beloften. Hoewel niet met glorie gekroond, zoals velen hadden gehoopt, door Nobel-juryleden, geniet messenger-RNA (messenger ribonucleïnezuur of mRNA) al bijna twee jaar wereldwijde bekendheid, met weinig medisch-wetenschappelijke innovaties die net uit onderzoekslaboratoria opduiken om te kunnen profiteren. En de COVID-19-pandemie, dankzij de successen van mRNA-vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna, heeft deze technologie op de voorgrond geplaatst en voor het eerst aangetoond dat deze effectief en wijdverbreid kan zijn.

Maar het verhaal van RNA zal zeker niet eindigen met deze ene bijdrage. Aangezien er veel wetenschappers uit de publieke sector en geneesmiddelenfabrikanten uit de private sector zijn die overtuigd zijn van het potentieel ervan, voorspellen ze een toekomst voor het na de pandemie.

Veel andere preventieve – dat wil zeggen preventieve – vaccins worden al bestudeerd in laboratoria over de hele wereld. Maar ook een groot aantal therapeutische producten op uiteenlopende gebieden als kanker, infectieziekten, zeldzame ziekten, auto-immuunziekten of regeneratieve geneeskunde: het veld aan mogelijkheden is enorm.

Lees ook Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Ugur Sahin, President van BioNTech: “Messenger RNA biedt enorm potentieel voor een groot aantal ziekten”

De pioniers van messenger RNA werken er hard aan om het volledige potentieel ervan te ontketenen. Begin oktober 2021 kondigde BioNTech aan dat de eerste patiënt met colorectale kanker, een van ’s werelds dodelijkste ziekten, was behandeld met een enkel RNA-vaccin – ontwikkeld in samenwerking met Genentech Lab – als onderdeel van een fase II klinische proef.

READ  Hitte in West-Canada: Mercurius explodeert bij 22,5 °C

Veertig projecten in uitvoering

Het principe van dit precisiemedicijn is om het DNA van de tumor te sequensen om de kenmerken ervan te identificeren, en vervolgens door middel van een mRNA-vaccin om de patiënt de specifieke boodschap te injecteren die zijn lichaam in staat stelt de tekenen van kankercellen te herkennen en het juiste eiwit te produceren dat de tumor bestrijdt. .

Indien succesvol, kan dit vaccin terugval voorkomen bij degenen die het meeste risico lopen. Het laboratorium, dat sinds de oprichting in 2008 gespecialiseerd is in oncologisch onderzoek, heeft meer dan een dozijn kankerproducten in ontwikkeling in verschillende klinische stadia.

Voortbouwend op het succes van zijn vaccin tegen Covid-19, heeft het onlangs ook de ontwikkeling van een malariavaccin aangepakt, waarmee het eind 2022 een klinische proef hoopt te lanceren. Het is niet het enige waarover betwist wordt. Zijn rivaal, Moderna, is ook in de race. Van de vele op messenger RNA gebaseerde projecten, waaronder therapeutische vaccins tegen kanker, werkt het Amerikaanse laboratorium ook aan producten die gericht zijn op het zikavirus, hiv, respiratoir syncytieel virus – een infectie die jaarlijks veel kinderen treft – of griep. In totaal lopen er bijna veertig projecten op de biotechbank.

Je hebt 41,38% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.