Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Risico’s op bankfalen: wat garandeert uw spaargeld?

SVB-faillissement, zorgen over Credit Suisse … het recente nieuws heeft zijn deel van – en legitieme – vragen over de betrouwbaarheid van sommige bankinstellingen opgeleverd. Een gelegenheid om de garanties te evalueren die beschikbaar zijn voor spaarders, die variëren naargelang de betrokken organisaties en producten. Bedenk echter dat er op dit moment geen sprake is van een bankbesmetting in Frankrijk. Dus geen paniek!

In termen van bankgeld, wat zou er gebeuren als uw bank faalt?

De FGDR dekt uw verliezen gedeeltelijk als dit het geval is. Dekt deposito’s op bankrekeningen tot een maximum van € 100.000 per depositohouder en per instelling, ongeacht het aantal rekeningen bij dezelfde instelling. Goed nieuws: als u een gezamenlijke rekening heeft met uw echtgenoot, wordt u beschouwd als een afzonderlijke deposant. U kunt dan genieten van een waarborg tot 200.000 euro.

Welke soorten afzettingen zijn getroffen?

Profiteer van onderpand lopende rekeningen, termijnrekeningen en bankboeken. Maar ook jeugdboeken, leningen, woonspaarplannen (CEL en PEL) en zelfs een geldrekening gekoppeld aan een effectenrekening, of PEA.

Hoe zit het met gestructureerde spaarrekeningen?

De spaartegoeden geplaatst in het A Savings Book, het Sustainable Development and Solidarity Book (LDDS) en het People’s Savings Book (LEP) genieten een volledige staatsgarantie los van de depositogarantie. De bedragen die in deze spaarboekjes worden gestort zijn respectievelijk maximaal € 22.950, € 12.000 en € 7.700 en worden dus niet afgetrokken van het plafond van € 100.000.

Wat is een levensverzekering…

Net als de FGDR-garantie is er nog een geld-uit-garantie in levensverzekeringscontracten: de Personal Insurance Guarantee Fund (FGAP)-garantie. Dit is een lager bedrag: € 70.000 per depositohouder en per verzekeringsmaatschappij, maar het geldt voor zowel euro- als multimediacontracten.

READ  Oostenrijkse Spoorwegen onthult haar nieuwste collectie nachttreinen

… gaat concurreren met aandelen?

Ten slotte omvat een ander effect, Securities genaamd en geassocieerd met de FGDR, aandelen, obligaties, UCITS-deelbewijzen, Sicav, FCP en verhandelbare schuldbewijzen. Dit komt neer op € 70.000 per cliënt en per instelling. Opgemerkt moet worden dat om de garantie te activeren, de effecten van de rekeningen moeten zijn verdwenen en dat de faciliteit die de rekeningen bijhoudt inactief moet zijn en niet in staat is om deze effecten terug te geven of te betalen.

Namelijk: er is een bijkomend mechanisme ingevoerd, met een plafond verhoogd tot 500 duizend euro, voor “uitzonderlijke en tijdelijke deposito’s”. Dit omvat de verkoop van een woning, kapitaalvergoeding voor geleden schade, betaling van hoofdsom voor pensioenuitkeringen, erfenis, legaat, schenking en verdere compenserende voordelen of contractuele vergoedingen na beëindiging van een arbeidsovereenkomst. .