Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Die haalde in februari ruim 6 miljard euro op, een nieuw record

Booklet A-groep en LDDS stegen in februari tot € 8,17 miljard. De tariefsverhoging van 2 naar 3% speelde een volwaardige rol.

door
Jorge Carasso

gepubliceerd updaten

Inflatie en stijgende rentetarieven brengen dier A in een baan om de aarde. In februari, de Fransen opnieuw Ze trokken hun wollen kousen wijd en zijd aan op het Livret A en op zijn kleine broertje, het Livret de développement développement développement développement et solidaire (LDDS). De netto-incasso (stortingen minus opnames) voor deze twee producten steeg tot 8,17 miljard euro: 6,27 miljard voor Livret A en 1,90 miljard voor LDDS. Tijdens de eerste twee maanden van het jaar bedroeg de netto-instroom van deze twee producten bijna 20 miljard euro. “Het is een fenomeen”, aldus Philippe Crevel, directeur van de Cercle de l’épargne. Een verhoging aankondigen Boekje A Bonus 2 tot 3% op 1 februari Bij gezinnen is het een schot in de roos, want een tariefverhoging leidt altijd tot een overschot aan incasso, de maand voorafgaand aan de verhoging en de twee of drie maanden daarna. Maar dit fenomeen wordt versterkt door de angst voor inflatie, die het rendement op spaargeld beperkt “Livret A wordt door huishoudens beschouwd als het beste bolwerk tegen inflatie” De econoom vervolgt. “Uiteraard vertaalt dat zich naar een groep.”

Deze inhoud is niet toegankelijk.

De grootste winnaar is de prijsstijging

Ondanks de inflatie, die het gezinsbudget aantast, houden de Fransen vast aan hun mierengedrag. De spaarquote is nog steeds hoog, ook al is die iets lager dan in 2020 ten tijde van de pandemie. bevestigt Cyril Blison, associate economist bij Pair Conseil. En weinig investeringen presteren beter dan een zijwaarts prestatieboek. Dit spaarproduct van bijna 55 miljoen Fransen werkt nu beter dan de meeste risicovrije beleggingen (eurogeld, termijnrekeningen, direct opvraagbare deposito’s, enz.). En, om niets te bederven, de aangeboden beloning is ook belastingvrij, liquide en volledig exclusief kosten. “ De Franse arbiter Cyril Plisson vervolgt. We komen uit een lange periode waarin de beloningen laag waren voor risicovrije beleggingen. Dit heeft lang geprofiteerd van direct opvraagbare deposito’s. De prijsstijging zorgt ervoor dat de kaarten zich aanpassen ten gunste van de Livret A-rekening.

Deze honger naar Boek A zou de komende maanden moeten aanhouden. De berekening van het Livret A-tarief gaat gepaard met hogere prijzen, en dit kan nog even aanhouden. Sommige economen rekenen ook op een rendement op Livret A-rekening van bijna 4% in augustus. Deze beslissing blijft echter politiek. De prijsverhoging vindt plaats op voorstel van de gouverneur van de Bank of France, maar het is Percy die beslist. De berekening voor inflatie kwam uit op 3,30%. Het Ministerie van Economische Zaken besloot uiteindelijk tot 3% om HLM-organisaties, waarvoor Livret A een financieringsinstrument is, niet te benadelen. Pair Conseil verwacht dan ook voor 2023 jaarlijks zo’n 60 miljard euro op te halen, ruimschoots boven het record van 2012 (49 miljard euro), het jaar waarin dit investeringsplafond werd opgetrokken.

De bisschop (€ 22.950) vormt niet echt een belemmering voor de inzameling aangezien iedereen in de familie dit boekje mag houden. Hetzelfde geldt voor de LDDS (max. 12.000 euro) die dezelfde kenmerken heeft als zijn oudere broer.