Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Rishi Sunak aan de poorten van Downing Street na het aftreden van Boris Johnson

Rishi Sunak aan de poorten van Downing Street na het aftreden van Boris Johnson

Boris Johnson mis haar “kom terug”. Opgejaagd door schandalen deze zomer vanuit Downing Street, dacht de voormalige conservatieve premier dat hij daar vanaf eind oktober langs de voordeur kon terugkeren om Liz Truss te vervangen, die slechts 44 dagen na een rampzalig mandaat ontslag nam. Maar Johnson’s “circus” duurde slechts de tijd van het weekend, vanaf zijn landing op Gatwick, zaterdag 22 oktober (haastig terugkerend van vakantie in Dominica, in het Caribisch gebied, met zijn vrouw en kinderen), de volgende zondagavond, 23 oktober, Na uren aan de telefoon te hebben geprobeerd conservatieve parlementsleden over te halen hem te steunen, ontdekte de Britse politieke hooligan dat zijn populariteit niet per se was wat hij had gedacht.

“Ik denk dat ik in een goede positie ben om de conservatieven in 2024 naar de overwinning te leiden” [aux prochaines élections générales] En ik kan vanavond bevestigen dat ik 102 ondersteuningen heb ontvangen [d’élus conservateurs] », zei zondagavond de voormalige leider, die niet eens een officiële kandidaat was – hij had tot maandag 24 oktober in de vroege namiddag om zich uit te roepen. Maar “De afgelopen dagen ben ik helaas tot de conclusie gekomen dat het niet de juiste keuze zou zijn. [vu] dat het onmogelijk is om effectief te regeren zonder de steun van een verenigde partij in het parlement.” De heer Johnson voegde toe. Vertelt het parlementslid voor Uxbridge (West-Londen) gewoon de waarheid: had hij echt de 100 handtekeningen van gekozen functionarissen die nodig zijn om deel te nemen aan de race in Downing Street?

READ  Boris Johnson perd quatre influents coöperanten op de fout van «Partygate»
Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Na het aftreden van Liz Truss werd het Verenigd Koninkrijk in een diepe en ongekende politieke crisis gestort

Zijn tegenstanders en de media stelden dit het hele weekend in vraag. Zondagavond telde de BBC slechts 57 publieke steun voor Johnson. Zijn belangrijkste rivaal, Rishi Sunak, is doorgegaan met het verzamelen van steun, een teken van een duidelijke dynamiek. Voormalig minister van Financiën Johnson kon aan het einde van het weekend bogen op 147 publieke steun, of al 40% van het Conservatieve Huis. Als Benny Mordaunt, de derde verkozen tot de topfunctie, zich zondag terugtrok uit de race, gesteund door slechts 24 wetgevers, zou de heer Sunak, 42, maandagavond tot premier kunnen worden benoemd.

De twijfel hield het hele weekend aan

Land “Re Boris” [Ramenez-nous Boris] » Toch is hij de afgelopen dagen redelijk goed bezig geweest met wat stevige steun en aanmoediging – waaronder Ben Wallace, de zeer gerespecteerde minister van Defensie, die op vrijdag 21 oktober aankondigde “tegen aan leunen” Meneer Johnson. De kern van “Boris-aanhangers” – Nadine Doris, zijn ex-minister van Cultuur, Jacob Rees-Mogg, zijn ex-Brexit-minister – hoopte ook rechtse stemmen in de partij te krijgen.

Je hebt nog 59,62% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.