Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Reddit: Ontwikkelaars implementeren massale storingen om te protesteren tegen prijsstijgingen

Reddit: Ontwikkelaars implementeren massale storingen om te protesteren tegen prijsstijgingen

Discussieplatform Reddit kampte maandag met een grote storing. Maar deze “black-out” was gepland: duizenden forums, genaamd “subreddits”, werden uit protest tijdelijk gesloten door moderators, waardoor gebruikers problemen kregen met de toegang tot het platform. Veel externe ontwikkelaars protesteren al tegen de prijsverhoging die het bedrijf in San Francisco in rekening brengt voor blijvende toegang tot hun gegevens, benadrukt hij. CNN.

Reddit-CEO Steve Hoffman zei vrijdag in een verklaring aan de site: “Reddit moet een op zichzelf staand bedrijf zijn en om dit te bereiken kunnen we niet langer commerciële entiteiten ondersteunen die gegevens op grote schaal nodig hebben.” Maar de nieuwe prijzen worden door de uitgevers als te hoog ervaren. Een van hen, Christian Selig, heeft berekend dat hij Reddit nu 20 miljoen dollar per jaar moet betalen om zijn app van derden, Apollo, te blijven aanbieden.

kunstmatige intelligentie in kwestie

Het incident houdt verband met de huidige rage voor generatieve AI, een technologie die grote databases vereist, zoals discussies van gebruikers op sociale netwerken. Sites zoals Reddit bieden toegang tot hun Application Programming Interface (API) aan onafhankelijke ontwikkelaars die hun eigen applicatie willen bouwen die aan de service is gekoppeld.

Maar bedrijven als Google of OpenAI kunnen het ook gebruiken om hun eigen taalmodellen te voeden, de infrastructuur van “chatbots” – respectievelijk Bard en ChatGPT – die in staat zijn om met mensen te praten en zowel scripties als gedichten of oproepen te genereren.

Dit zijn de API-tarieven die Reddit besloot te verhogen. Als aanklacht tegen deze toename hebben veel ontwikkelaars deze enorme storing op maandag geënsceneerd. Op de gespecialiseerde Downdetector-website liep het aantal meldingen op tot ruim 45.000.

READ  'Je bent praktisch in dienst van Vincent Bollori.'

Even later merkte Reddit op dat ze “verbeteringen zagen op de hele site” en “verwachten dat het probleem voor de meeste gebruikers zal worden opgelost”.