Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ranglijst van de top 30 salarissen in L1 in 2024: PSG loopt ver voorop, OM en OL maken de bank kapot

Ranglijst van de top 30 salarissen in L1 in 2024: PSG loopt ver voorop, OM en OL maken de bank kapot

Mbappé is alleen op de wereld

Met het vertrek van Lionel Messi en Neymar afgelopen zomer staat Kylian Mbappe bovenaan de loonlijst van het kampioenschap, vergelijkbaar met een Formule 1-race waarin Bondy de rol van Max Verstappen kraakt.

Olympisch jaar

De ‘klassieke’ Parijse salarissen blijven erg hoog, ook al blijft er maar één gek over, en de salarissen van PSG worden beter gecontroleerd. Hoewel ze erg laat waren, hielden OM en OL zich niet in. Heeft Marseille er alles aan gedaan om Alexis Sanchez (€ 500.000,- per maand) aan te trekken? Hij heeft veel gedaan voor zijn opvolger Pierre-Emerick Aubameyang en heeft bijna net zoveel gedaan als de Chileen voor Joaquin Correa, twintig minuten in de eerste minuut sinds eind november.

Wat Lyon betreft, vertaalde de hyperactieve winter zich in de lonen, waarin het land de grootste uitgavenclub van Europa was (56 miljoen euro). Drie van zijn nieuwe spelers uit januari staan ​​in de top 10, waaronder Nemanja Matic die samen met Alexandre Lacazette aan de top van de Rhône-piramide staat met een half miljoen per maand.

Gaten die prikken

Dan zijn er degenen die over aanzienlijke middelen beschikken, maar weigeren deze te verspillen, zoals Rennes en Nice, van wie sommigen ongeveer 200.000 euro per maand verdienen, zonder bonussen.

Dan zijn er de anderen. Daar wordt de kloof groter. Onder de 12 meest “bescheiden” clubs in het toernooi zijn er slechts 3 spelers die de drempel van 200.000 euro per maand hebben overschreden: Nantes Moussa Sissoko, Lincois Brice Samba en Ile Wahi. Dit is niet veel, vooral niet voor sommige clubs die tien keer zoveel potentiële middelen hebben.

Ondanks de komst van BlueCo zijn de beloningen van Strasburg nooit echt van de grond gekomen. De aanwezigheid van Bill Foley bij Lorient als minderheidsaandeelhouder maakte het mogelijk om Benjamin Mendy of Tiemoue Bakayoko te benoemen. Maar de begroting van Merlos (80 miljoen euro) is nog geen natuurlijke kandidaat voor Europa.

De meest bescheiden mensen zullen geen geld meer krijgen van CVC

Voor degenen die niet gesteund worden door een rijke buitenlandse eigenaar, ziet de toekomst er niet per se rooskleurig uit. Ten eerste zullen de clubs het gezicht gaan zien van de overeenkomst die in 2022 is ondertekend met het investeringsfonds CVC Capital Partners, dat in ruil voor 1,5 miljard euro levenslang 13% van de inkomsten van de Spaanse competitie zal ontvangen. Dit is om vele redenen.

READ  PSG: Zidane, er is ongelooflijk nieuws voor ASSE

De meest bescheiden heeft tussen de zomer van 2022 en 2023 de beloofde 33 miljoen euro al ontvangen. Deze zomer hebben alleen Paris Saint-Germain, Olympique Lyonnais, Monaco, Rennes, Nice en Lille hun derde deel van de hoofdprijs nog veiliggesteld. Want als CVC zich ertoe verbindt om vóór de zomer van 2024 geen inkomsten te hebben, zal het niet noodzakelijkerwijs zijn belang opgeven en zal het vanaf juli nodig zijn om de afgelopen seizoenen in te halen. De Liga raamde een bedrag van 106,8 miljoen euro, dat uiteraard zal worden opgeteld bij de eerste bezuinigingen van 13%.

Deze bezuinigingen zullen leiden tot een daling van de clubinkomsten, tenzij de televisierechten een grote sprong voorwaarts maken. Maar voorlopig staat de omvang van de toekomstige rechten als een groot vraagteken.