Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Qubic-telescoop, oog in de richting van de oerknal

Qubic-telescoop, oog in de richting van de oerknal

Geschreven door David Laroussry

Geplaatst vandaag om 14:02.

In het AstroParticle and Cosmology laboratorium, in de gebouwen van de Universiteit van Parijs, in het midden van de ruime hal van de ateliers, beweegt de sfeer. Kartonnen dozen maken de kamer vol. Houten dozen. Lege kluisjes. In het midden van dit mengsel hangt een massieve, grijze aluminium cilinder van 800 kilogram aan een al even indrukwekkende rode stalen kaak. De tool wacht tot de hypothese zorgvuldig is verpakt. Richting Alto Chorrillos, in het hart van de Argentijnse Andes, op 4.900 meter, 10 kilometer van de Tuzgle-vulkaan.

Binnen een paar maanden is er QuebecNaam van deze nieuwe telescoop, hij zal zijn blik in de diepten van het universum richten. Hij hoopt verder te zien dan alles wat vandaag bekend is. Na de eerste sterren, 13,4 miljard jaar geleden, zelfs na de eerste lichten die 13,8 miljard jaar geleden werden uitgezonden. Het doel is een miljardste van een miljardste van een miljoenste van een seconde na de start van de oerknal. Dit is het moment waarop alleen een theoretisch fenomeen zich voordeed: inflatie. “Dit was wat het universum zou egaliseren”, Vat Jean-Christophe Hamilton, onderzoeksdirecteur bij CNRS, woordvoerder van het experiment plechtig samen, bedekt met een prachtig masker dat de Melkweg voorstelt. In een fractie van een seconde groeide het universum van atomaire grootte tot wat we erover weten. Heilige expansie die de ruimte plat doet lijken.

READ  Gevallen geregistreerd in Pyrénées orientales, maar ziekenhuisopnames nemen nog steeds af, geen sterfgevallen meer in Aude sinds 28 juni
Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Oorspronkelijk een grote sprong en geen grote boom?

Maar niemand heeft nog bewijzen van deze inflatie gevonden. Sommigen hebben daar zelfs hun vleugels verbrand. In 2014 kondigden Amerikaanse astronomen aan dat een telescoop die op Antarctica was geïnstalleerd, Bicep2, voortijdig was geïnstalleerd dat ze deze verbazingwekkende explosie hadden gezien, voordat uit meer gedetailleerde analyses bleek dat de lantaarn slechts een vulgaire blaas was. Het signaal kwam niet uit de diepe ruimte, maar alleen uit interstellair stof in de Melkweg, dat op de een of andere manier weer licht uitzond in een vorm die leek op die van het opblazen. Deze astrofysici waren al bijeen in Stockholm om de Nobelprijs in ontvangst te nemen. Ze keerden terug naar hun koelere landen op Antarctica voor een derde exemplaar van hun parafernalia.

Detecteer de eerste fotonen

“We lopen niet voor, maar we zijn ook niet uit de race.” Merk op, met een koel hoofd, Jean Christophe Hamilton, bestaat al sinds het begin, vijftien jaar geleden, op Qubic. Bicep3, de Antarctic Telescope of de Japanse LiteBIRD-satelliet, die naar verwachting in 2029 zou worden gelanceerd, kon deze beroemde inflatie eerder zien. Tenzij er veel internationale programma’s in Chili aanwezig zijn: de Atacama Cosmic Telescope (ACT) die in 2007 werd gebouwd, of de drie Polarbear-telescopen die momenteel worden geïnstalleerd, of zelfs toekomstige projecten van het Simons- of CMB-S4-observatorium.

U heeft nog 70,62% van dit artikel om te lezen. De rest is alleen voor abonnees.