Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

psychologie. Alles gehaast doen: wat is voorschot?

Wat zou het tegenovergestelde kunnen zijn van “alles uitstellen tot later”? Nou, “doe alles tegelijk.” Dit is haast. Verlangen om alles te bereiken… zelfs als dat haast betekent.

In 2014 voerde het team van Dr. David Rosenbaum van de University of Pennsylvania (VS) een experiment uit met 257 studenten: ze moesten een pad volgen om water naar een bepaalde plek te brengen. Er was een emmer water bij de startlijn en een emmer water, duidelijk zichtbaar, aan het einde. Het team ontdekte vervolgens, tot geen verrassing, dat de meeste studenten de eerste emmer kozen die ze konden dragen, zelfs als dat betekende dat ze hem helemaal moesten dragen.

Onderzoekers noemden dit gedrag uitstelgedrag, omdat het precies het tegenovergestelde is van uitstelgedrag, dat erin bestaat het moment van voltooiing van de taak zo veel mogelijk uit te stellen … Ze zochten een verklaring voor dit fenomeen, blijkbaar irrationeel, omdat het zo was. Ik dacht tot dan toe dat een “intelligent” wezen ervoor koos om zijn energieverbruik te verminderen! Het kiezen van de eerste emmer vraagt ​​uiteraard wel extra inspanning.

Wil het zo snel mogelijk afmaken

Hun conclusies: De studenten handelden op deze manier om de indruk te krijgen dat de taak die voor hen lag sneller zou worden volbracht! De auteurs suggereren dat dit fenomeen verband houdt met de manier waarop we ons werkgeheugen beheren. Het snel bereiken van een tussendoel kan deze herinnering losmaken, zelfs ten koste van extra fysieke inspanning. En dat is niet specifiek voor mensen: dit basisgedrag werkt ook… onder de douche!

READ  De gemiddelde leeftijd van patiënten die op de intensive care verblijven daalt tot 59 jaar

In een interview met de BBC in 2019 suggereerde dr. Rosenbaum dat de managers van vandaag erkennen dat het niet altijd het beste is om te vragen dat alles zo snel mogelijk wordt gedaan! In onze tijd, waarin de eisen ons er vaak toe aanzetten om als een kip zonder kop te rennen, is het goed om wetenschappelijk bewijs te hebben dat aantoont dat neerslag in wezen leidt tot… onnodige verspilling van energie.

Bron: Psychologische Wetenschap, 2014