Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Politieke verlamming en de verspreiding van Covid: het presidentschap van Biden barst van alle kanten – 20/12/2021 om 22:44

De Amerikaanse president Joe Biden keert terug naar het Witte Huis op 20 december 2021 in Washington (AFP / Brendan Smilofsky)

De Amerikaanse president Joe Biden keert terug naar het Witte Huis op 20 december 2021 in Washington (AFP / Brendan Smilofsky)

Verlamd door het veto van een enkele senator over zijn gigantische ecologische en sociale hervormingen, en machteloos tegenover de uitbraak van Covid-19, zag Joe Biden zijn presidentschap maandag van alle kanten barsten.

Terug in het Witte Huis na een weekend met zijn gezin liep de Democratische president, met een dik zwart masker op, naar het Oval Office toe zonder een woord of een blik op de verslaggevers die hem opwachtten toen hij afdaalde.

Op zijn openbare agenda staat dat hij pas dinsdag, vroeg in de middag, zal spreken over de golf van variabele Omicron die de Verenigde Staten overspoelt, met zijn aandeel in shows en sportevenementen geannuleerd, over de eindeloze rijen voor screeningcentra en scholen die sluiten in ieder geval tijdelijk.

Zijn woordvoerder, Jen Psaki, zei maandag dat Joe Biden het land niet “inperking” zal verklaren, maar “maatregelen” zal nemen om vaccinatie aan te moedigen en screening te verbeteren.

De Democratische president, die grotendeels werd gekozen met de belofte een einde te maken aan een pandemie die tot nu toe meer dan 800.000 mensen in de Verenigde Staten heeft gedood, lijkt hulpeloos tegenover deze nieuwe golf.

Op federaal niveau heeft het niet veel invloed. En het gebrek aan beperkende maatregelen die het heeft genomen, met name de vaccinatie van grote bedrijven, druist in tegen juridische stappen en voedt de retoriek van de Republikeinse oppositie over aanvallen op individuele vrijheden.

READ  'Gevoelige' verdedigingsdocumenten ontdekt achter bushokje

– Joe versus Joe –

Deze indruk van een toch al verlamde president, zelfs een jaar na zijn inauguratie, wordt nog versterkt door zijn onmacht tegenover een senator uit een plattelandsland van 1,7 miljoen inwoners.

Joe Manchin, de senator van West Virginia, zei zondag dat hij zijn beslissende stem niet zou geven aan het plan van Joe Biden om “beter terug te bouwen”. Het gaat om ongeveer $ 1.750 miljard aan uitgaven die bedoeld zijn om Amerika voor zich te winnen in het licht van klimaatverandering en concurrentie van China.

Democratische senator Joe Manchin voor het Capitool, 14 december 2021 in Washington (Getty Images/Anna Moneymaker)

Democratische senator Joe Manchin voor het Capitool, 14 december 2021 in Washington (Getty Images/Anna Moneymaker)

Het is een bijna fatale klap voor dit wetgevingsproject dat beloofd heeft de economische en sociale versnellingen van de VS grondig te veranderen, terwijl de nummer één macht ter wereld zijn klimaatdoelstellingen kan handhaven.

“De strijd om ‘beter terug op te bouwen’ is te belangrijk om los te laten, en we zullen volgend jaar een manier vinden om vooruit te komen”, zei Jen Psaki, woordvoerster van het Witte Huis, maandag zonder verdere details te geven.

Ze liet echter doorschemeren dat de 79-jarige president zijn regelgevende macht zou kunnen gebruiken bij het ontbreken van belangrijke wetgeving.

De Democratische leider van de senaat, Chuck Schumer, probeerde het moreel te verhogen door in een verklaring te beloven: “We stemmen over een herziene versie van de ‘big bill’ en we blijven stemmen totdat we iets krijgen.”

Maar wat zou het belangrijkste project van het presidentschap van Biden zijn zonder de stem van Joe Manchin?

De verkozen vertegenwoordiger herhaalde maandag dat hij niet zou stemmen voor deze “zeer ambitieuze hervormingen” die gericht zijn op het verlagen van de kosten van kinderopvang of medicijnen, het versterken van de koopkracht van huishoudens of het aanmoedigen van de aankoop van elektrische auto’s.

Deze centrist vreest een inflatoir effect en vindt dat de hulp meer gestuurd moet worden.

Zonder hem is er geen Democratische meerderheid in de Senaat. En het is onmogelijk te tellen, zoals Joe Biden onlangs deed om te stemmen over enorme infrastructuuruitgaven, de Republikeinse oppositie stemde tegen wat zij ziet als een ‘socialistische’ wending, een van de ergste politieke ongelijkheden in de Verenigde Staten.

Witte Huis woordvoerster Jen Psaki, 20 december 2021 in Washington (Getty/Drew Angerer)

Witte Huis woordvoerster Jen Psaki, 20 december 2021 in Washington (Getty/Drew Angerer)

Het Witte Huis uitte zondag zijn frustratie in een verklaring over de ongekende gruweldaad van Jen Psaki en bekritiseerde een “plotselinge en ongerechtvaardigde ommekeer” en een “schending” van de toezeggingen van Joe Manchin.

Dit tast het politieke krediet aan van Joe Biden, wiens vertrouwensscore al erg laag is, een jaar verwijderd van een tussentijdse parlementsverkiezing die een ramp zou kunnen blijken te zijn voor de Democraten.

De president, een voormalige senator die prat gaat op zijn ongeëvenaarde beheersing van het parlementaire spel, heeft persoonlijk in Joe Manchin geïnvesteerd – tot grote ergernis van progressieven in zijn partij, die zich nu bedrogen voelen.

aue / vgr