Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Polen en Tsjechië om Slowaaks luchtruim te beschermen

Polen en Tsjechië om Slowaaks luchtruim te beschermen

Het Slowaakse ministerie van Defensie heeft op zaterdag 27 augustus aangekondigd dat Tsjechië en Polen het luchtruim van buurland Slowakije zullen bewaken terwijl het NAVO-lid MiG-29’s van Russische makelij neerzet.

De Slowaakse minister van Defensie Jaroslav Nad heeft een overeenkomst getekend met zijn Tsjechische collega’s, Jana Sernochova en Polen, Marius Blaschak, om het Slowaakse luchtruim te beschermen door de Tsjechische en Poolse luchtmachten. “De overeenkomst treedt in werking op 1 september, wanneer de Slowaakse MiG-29 gevechtsvliegtuigen uit dienst zullen worden genomenDe woordvoerster van het ministerie van Defensie, Martina Koval Kakasikova, zei in een verklaring.

Eerder maakte het ministerie bekend dat het de MiG’s buiten gebruik zou stellen omdat het onderhoud ervan te duur was geworden en het Russische personeel Slowakije langzaamaan zou verlaten.

In april zei de Slowaakse premier Eduard Heger dat zijn land mogelijk MiG-29’s naar Oekraïne zou sturen, maar er werden geen details verstrekt.

Op 14 augustus ontkende Jaroslav Nad berichten dat Slowakije de apparaten daadwerkelijk aan Oekraïne had geleverd, eraan toevoegend dat er nog geen definitieve beslissing was genomen.

Tsjechië en Polen zullen het Slowaakse luchtruim beschermen totdat Slowakije wordt voorzien van F-16 straaljagers ter vervanging van de MiG-29. De aankoop werd voltooid in 2018 en zal naar verwachting in 2024 worden geleverd.

READ  video. Branden: 'Uit de hand gelopen' bosbranden teisteren Tenerife op de Canarische Eilanden, verschillende dorpen zijn geëvacueerd