Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Percy sluit TotalEnergies uit van het ISR-label

Percy sluit TotalEnergies uit van het ISR-label

De minister van Economische Zaken, Bruno Le Maire, heeft een uitspraak gedaan: Het is niet langer nodig dat TotalEnergies wordt opgenomen in een investeringsfonds dat beweert het (nieuwe) ISR-label (Socially Responsible Investment) te hebben. De beslissing lijkt misschien informeel; In de wereld van vermogensbeheer is het echter cruciaal. Het is het resultaat van een intense drukstrijd die enkele maanden, zo niet jaren heeft geduurd, waardoor de positie van Percy de hele zomer merkbaar heeft zien fluctueren.

Klimaat: “De hervorming van het ISR-label is een echte politieke beslissing” (Philippe Zoatti, Mirova)

Deze beslissing maakt deel uit van een uitgebreide herziening van het merk ISR, dat in 2016 onder leiding van Percy werd opgericht. Destijds was de aanpak nogal innovatief, maar in een context waarin duurzame financiering nog in de kinderschoenen stond en de klimaatcrisis minder relevant was voor de publieke opinie. Sindsdien is dit label langzaam verlaagd, zij het met enkele aanpassingen in 2019. Het wordt als te algemeen en vooral te soepel beschouwd ten aanzien van de fossiele brandstoffensector.

Om deze reden besloot Bercy in oktober 2021 een commissie te benoemen waarin alle belanghebbenden zitting hadden, onder voorzitterschap van Michele Pappalardo, voormalig president. Commissaris-generaal voor Duurzame OntwikkelingEen nieuwe standaard voor het ISR-label voorstellen en de geloofwaardigheid ervan herstellen onder financiële professionals, verenigingen en vooral onder spaarders.

Percy aarzelt

Dit gebeurde na twee jaar werk en overleg. Afgelopen voorjaar heeft de Commissie een ontwerp van haar nieuwe kader voor overleg voorgelegd, met als vast punt: het uitsluiten van niet-conventionele producenten van fossiele energie – waar TotalEnergies geen deel van uitmaakt – maar ook bedrijven die investeren in nieuwe projecten voor conventionele fossiele brandstoffen, die de facto van belang voor de Franse reus.

READ  Descent into Hell voor Gregory en Stephanie, die € 4.000 schuldig zijn aan hun elektriciteitsleverancier

In juli bereikte het hervormingsproject ter goedkeuring het kantoor van de minister van Economische Zaken. En daarna…niet meer. Een enthousiaste lobbycampagne van TotalEnergies, uit naam van het principe dat het geholpen moet worden om zijn energietransitie te financieren, maar ook van de meeste ‘vermogensbeheerders’, vooral de grootste, zoals Amundi, een dochteronderneming van Crédit Agriculture en de leider aan bezittingen. Beheer in Europa.

Deze managers waren bereid het merk te ‘verfrissen’, maar stonden vijandig tegenover al te restrictieve uitsluitingsregels. Ze wilden duidelijk het ISR-label en de mogelijkheid om TotalEnergies aan te houden, wat de onderliggende portefeuillewaarde is van de meeste publieke gediversifieerde ISR-fondsen.

Ongeveer 170 van de 1.174 SRI-fondsen (met een totaal vermogen van €773 miljard) hebben TotalEnergies in hun portefeuille, maar zij zijn vaak de grootste. Zo heeft het beroep van vermogensbeheerder, in het bijzonder via de Franse Management Association (AFG), deze zomer deze gelegenheid aangegrepen en lijkt Percy ervan te hebben overtuigd niet verder te gaan…

Draai de vleugel

In september was de boodschap: ja tegen hervormingen, nee tegen het uitsluiten van Total Energies. Hierbij werd geen rekening gehouden met de mobilisatie van klimaatverenigingen, zoals Reclaim Finance, maar ook van financiële spelers die zich meer inzetten voor duurzame financiering. “Het was gewoon een kwestie van geloofwaardigheid. We kunnen Total niet in het SRI-fonds houden, ook al zijn de meningen hierover diep verdeeld.-Professionele decoder.

Volgens de door La Tribune geïnterviewde professionals was de uitsluiting van TotalEnergies te ver gegaan ‘Je moet het tot het laatste moment hebben.’bevestigt professionaliteit.

“Dit is heel onverwacht nieuws.”Philippe Zoatti, oprichter en directeur van Mirova, een van de leiders op het gebied van duurzame financiering in Frankrijk (Natixis Group), bevestigt dit tegenover La Tribune.

Echte doorbraak

De druk op Percy is de afgelopen dagen aanzienlijk toegenomen, met name de open brief die vorige week aan Bruno Le Maire is gericht en is ondertekend door zestig mensen, waarin wordt opgeroepen bedrijven die nieuwe fossiele projecten ontwikkelen uit te sluiten van het ISR-label. De verschuiving van Percy is indrukwekkend omdat deze veel verder gaat dan het oorspronkelijke voorstel van de commissie en feitelijk alle bedrijven uitsluit die actief zijn in de olie- en gassector.

READ  David Liani onthult aan Le Figaro zijn plannen om de Franse groep te redden

“Dit is een echte stap voorwaarts in de richting van de volledige ontwikkeling van verantwoord beleggen.”verwelkomt panellid Pascale Poussant, tevens adviseur vermogensbeheer en zeer betrokken bij duurzame financiering. “Percy heeft jarenlang geen sterke interesse getoond in duurzame financiën. Met deze hervorming zullen de zaken misschien veranderen.Volgens schattingen van Ladislas Smeya, directeur Environmental, Social en Governance bij MBO+, een investeringsplatform. Het nieuwe raamwerk, dat zijn algemene karakter zal behouden en waarvan de details nog niet volledig zijn afgerond, zou op 1 maart 2024 in werking moeten treden.

__________

Bekijk hier de videoherhaling van het Share the Economy 2023-evenement: ESG, verantwoordelijk bedrijf als het om voorraad gaat.