Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Pakistanen vallen Covid-vaccinatiecentrum binnen in de hoop gevaccineerd te worden

Honderden Pakistanen bestormden maandag een vaccinatiecentrum voor het coronavirus in de hoofdstad van het land, in de hoop een vaccin te krijgen.

Honderden Pakistanen bestormden maandag een openbaar vaccinatiecentrum in Islamabad om vaccinatie te eisen, aangezien het land kampt met een tekort aan beschikbare vaccins, ondanks een daling van het aantal Covid-19-infecties.

De meeste van degenen die beweerden gevaccineerd te zijn, waren Pakistanen die in het buitenland werkten, vooral in Golfstaten zoals Saoedi-Arabië. Ze moeten worden ingenomen met het AstraZeneca-vaccin, dat moeilijk te vinden is in Pakistan, om naar deze landen te kunnen reizen.

Miljoenen arbeiders in het buitenland

“We hebben hier een zeer beperkte capaciteit, maar de afgelopen dagen is het centrum overspoeld met mensen die naar het buitenland willen reizen”, vertelde senior officier Farouk Amjad Battar aan AFP.

Bijna 12 miljoen Pakistanen zijn minstens één keer gevaccineerd op een bevolking van 220 miljoen, de meesten van de Chinese vaccins Sinopharm en Sinovac.

De meeste Golfstaten eisen echter dat buitenlandse werknemers worden gevaccineerd met AstraZeneca- of Pfizer-vaccins, die Pakistan met grote moeite kan verkrijgen.

Miljoenen Pakistanen werken in het buitenland en het geld dat ze naar huis sturen is een essentieel onderdeel van de Pakistaanse nationale economie en deviezenreserves.

Maandag bestormden honderden mensen een vaccinatiecentrum in de hoofdstad en sloegen glazen deuren in om binnen te komen. “Het was noch een demonstratie, noch een aanval”, maar ze probeerde Farouk Amjad Battar te kleineren.

Het aantal gewonden en doden in het land is afgenomen

“Saoedische functionarissen zeggen dat ze ons niet binnen zullen laten totdat we zijn gevaccineerd”, zei Muhammad Shahzad, die van Mardan (noorden) naar Islamabad kwam in de hoop met AstraZeneca te worden gevaccineerd. “Ik heb eerder een Chinees vaccin gekregen, maar ze zeggen dat ze alleen Amerikaanse vaccins zullen accepteren”, voegde hij eraan toe.

In juni ontving Pakistan 1,2 miljoen doses van het Zweeds-Britse AstraZeneca-vaccin via het door de WHO geleide Covax-programma. Tot nu toe is Pakistan ontsnapt aan de ergste pandemie van Covid-19, met slechts 22.000 officieel geregistreerde sterfgevallen.

READ  "Laten we zeggen dat de verkiezingen corrupt waren en ik zorg voor de rest", zei Donald Trump tegen de procureur-generaal.

Het aantal besmettingen en doden is de afgelopen weken afgenomen en de beperkingen op openbare bijeenkomsten zijn versoepeld, de openingstijden van winkels zijn verruimd en sommige scholen zijn heropend.

Jane Pollant van Agence France-Presse BFMTV-verslaggever