Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

OZB 2023: data om te onthouden

OZB 2023: data om te onthouden

Belangrijke data om te onthouden voor de onroerendgoedbelasting

Ontvang de belastingaangifte : Als u niet kiest voor de maandelijkse betaling, verwacht deze dan te krijgen Uw aanslag onroerende voorheffing tussen 30 augustus en 6 september 2023. Voor wie voor de maandelijkse automatische incasso heeft gekozen, ligt de deadline tussen 25 en 27 september 2023.

De uiterste betaaldatum : De deadline voor het betalen van uw onroerende voorheffing is 15 oktober 2023. Kiest u ervoor om online te betalen, dan krijgt u een extra termijn tot 20 oktober 2023.

schulden Voor wie voor deze optie kiest, de automatische incasso vindt plaats tussen 25 en 27 oktober 2023.

Een onvermijdelijke belastingverhoging voor de eigenaren

Dit jaar bereikten de huurherwaarderingen een nieuw niveau met een recordstijging van 7,1%, vergeleken met 3,4% in 2022. Deze stijging is voornamelijk het gevolg van inflatie. maar dat is niet alles.

Sommige gemeenten, die in financiële moeilijkheden verkeren, hebben besloten de belastingtarieven te verhogen. Zo is de onroerendgoedbelasting in 2022 met 17,4% gestegen in Marseille en met 23,9% in Boissy. En voor 2023 verwacht Parijs een recordstijging van 52%.

meest getroffen steden

Bent u verhuurder in Parijs, Grenoble of Metz, bereid u dan voor op een nare verrassing. In Parijs gaat het tarief van de onroerende voorheffing met 52% omhoog. Grenoble en Metz werden niet uitgesloten, met stijgingen van 24% en 13%. Andere steden, zoals Lyon, Limoges en Mulhouse, zullen hun onroerendgoedbelasting met 9% tot 10% zien stijgen.

De politieke impact van een onroerendgoedbelasting

Het verhogen van de onroerendezaakbelasting is niet alleen een financiële kwestie, het heeft ook een politieke dimensie. Gemeenten die deze belasting veel gebruiken, zoals Parijs, Lyon of Bordeaux, zijn vaak gemeenten waar het percentage verhuurders laag is. Zo kunnen ze de electorale gevolgen van deze impopulaire beslissingen beperken.

READ  CPME vindt dat "regering belofte niet nakomt"

Vastgoedbelasting kalender 2023

Het gebeurde datum
Belastingaangiftebon (niet maandelijks) Tussen 30 augustus en 6 september
Ontvangst belastingaangifte (maandelijks) Tussen 25 en 27 sept
De uiterste betaaldatum 15 oktober
Online betalingstermijn 20 okt
schulden Tussen 25 en 27 oktober