Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Overvolle Thaise gevangenissen overspoeld door Covid-19

Geplaatst op zaterdag 29 mei 2021 om 06:48

Verschillende gevallen van Covid-19 treffen momenteel Thaise gevangenissen, die een ernstig licht werpen op de overbevolking van de gevangenissen in het koninkrijk, waarbij sommige gevangenen dicht bij elkaar moeten slapen.

Binnen enkele weken waren meer dan 22.000 gevangenen positief getest en kregen ze de opdracht om hun maskers altijd op te houden, zelfs ’s nachts.

Volgens de Internationale Federatie voor Mensenrechten heeft Thailand een gevangenispopulatie van ongeveer 311.000, meer dan twee en een half keer de officiële capaciteit van het systeem.

In een poging om de verspreiding van het virus in te dammen, hebben de autoriteiten de vervroegde vrijlating van gevangenen met gezondheidsproblemen toegestaan ​​en meer tests aangekondigd.

Maar deze acties kwamen te laat, de achter tralies beweerden dat ze niet op tijd waren geïnformeerd.

“De gevangenen hebben niet de kennis om zichzelf te beschermen”, vertelde Somyot Proeksaximsuk, de activist die werd berecht voor het beledigen van Zijne Majesteit, aan AFP.

Somyot is vorige maand op borgtocht vrijgelaten en is in zijn 10 weken hechtenis niet één keer getest op Covid-19.

In de gevangenis wist hij niet dat hij bijzonder kwetsbaar was.

“Maar dan word ik zo bang” voor iedereen die nog binnen is, “Als je in de gevangenis zit, ben je in gevaar, dat is onvermijdelijk”, zei hij.

Van tien gevallen een maand geleden nam de epidemie in Thaise gevangenissen dramatisch toe en een andere activist trok de aandacht van het publiek bij haar vrijlating uit de gevangenis.

READ  Wagner overweegt vrouwen naar Oekraïne te sturen om te vechten

Studentenleider Rong, een van de belangrijkste begeleiders van de bijeenkomsten van vorig jaar waarin werd opgeroepen tot politieke hervormingen in het koninkrijk, zei dat ze positief testte nadat ze begin mei op borgtocht was vrijgelaten.

– ‘Minder ruimte dan een kist’ –

Thaise gevangenissen zijn overvol vanwege een zeer strikte drugssmokkelwet.

Bijna vier op de vijf gedetineerden zitten hiervoor in de gevangenis en kunnen voor het innemen van enkele methamfetaminetabletten in tien jaar cel belanden.

In veel cellen worden gevangenen gedwongen om op een overvolle plek samen te leven en op elkaar te slapen.

Minister van Justitie Somsak Tipsutin gaf in februari in een verklaring aan lokale media toe dat “de oppervlakte van het lijk kleiner is dan die van de kist”.

De afgelopen weken zijn 36.000 gevangenen getest en er loopt nu een vaccinatiecampagne voor gevangenen en gevangenispersoneel.

Volgens de minister wordt er nagedacht over een koninklijk pardon voor de meest kwetsbare gevangenen.

Na quarantaine mogen ze weer naar huis.

“Om iemand vrij te laten of iets te doen, moet het goed gebeuren”, vertelde Somsak deze week aan verslaggevers.

“We kunnen niet toestaan ​​dat ze de infectie verspreiden.”

Voor NGO’s die zich inzetten voor mensenrechten, moeten we verder gaan en geweldloze overtreders vrijlaten.

“De autoriteiten moeten de bevolking terugbrengen… door gedetineerden vrij te laten om politieke redenen of voor kleine misdaden”, zei Brad Adams van Human Rights Watch.