Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Orkaan Ida vervolgt zijn verwoestende pad in Louisiana

Geplaatst op zondag 29 augustus 2021 om 22:56

Orkaan Ida zette zijn verwoestende pad zondag voort in Louisiana, zestien jaar na de verwoesting van Katrina, met windsnelheden tot 240 kilometer per uur, waardoor het een van de sterkste weersperioden van de afgelopen decennia was om deze zuidelijke regio van het land. Verenigde staat.

“Het is een dodelijke orkaan”, zei president Joe Biden, die zondag het hoofdkwartier van het Amerikaanse Crisis Management Agency (FEMA) bezocht.

De Amerikaanse president drong er bij de inwoners op aan om orkaan Ida, die kort voor 12.00 uur GMT aan land kwam, serieus te nemen.

In New Orleans blies een windvlaag verlaten straten, alle winkels, benzinestations en huizen werden versterkt en de French Quarter werd geëvacueerd, meldde AFP meteen.

– Stroomuitval –

Stormkracht scheidde zondagmiddag twee riviershuttles in New Orleans. Volgens lokale kranten werd er een gevonden terwijl de andere nog in de Mississippi werd gedumpt.

“Als de orkaan voorbij is, bereid je dan voor om ten minste 72 uur in het asiel te blijven waar je bent”, zei gouverneur John Bel Edwards haastig.

Op CNN schatte de gouverneur dat het kostbare damsysteem dat na de verwoesting van Katrina in 2005 werd aangelegd, “het zou moeten volhouden”.

Volgens de gespecialiseerde website poweroutage.us zaten rond 16.00 uur lokale tijd meer dan 410.000 huizen zonder stroom. Het zeeniveau was op verschillende plaatsen meer dan anderhalve meter boven de gebruikelijke hoogte, meldt het Amerikaanse Hurricane Center (NHC).

In een wijk ten oosten van de stad, een paar uur voordat Ida arriveerde, waren de bewoners hun voorbereidingen aan het afronden. En dus bewaarde Charles Fields zijn tuinmeubelen in zijn huis. “Ik weet niet zeker of ik er klaar voor ben, maar we moeten hem goed onder ogen zien”, zei hij.

READ  Uitval van de Ariane 5 kan de lancering van de James Webb Space Telescope vertragen

“We zullen zien hoe het zich houdt”, zei de bewoner, die zich met meer dan drie meter water in zijn woonkamer bevond toen Katrina langskwam.

130 km verderop, in de hoofdstad Baton Rouge, werd maandag een avondklok afgekondigd in de stad ten westen van de rivier de Mississippi, van zonsondergang tot zonsopgang.

– “Ga niet naar buiten” –


John Bel Edwards waarschuwde zaterdag dat Ida “een van de krachtigste orkanen zal zijn die Louisiana sinds ten minste de jaren 1850 zal treffen.”

“Ga niet naar buiten”, dus belde de Amerikaanse meteorologische dienst het hele weekend, die inwoners aanbeveelt om te schuilen in een kamer zonder ramen voor hun verblijf en daar te stoppen.

De herinnering aan orkaan Katrina, die op 29 augustus 2005, precies 16 jaar geleden, aan land kwam, is nog steeds pijnlijk in Louisiana: meer dan 1.800 mensen stierven en slecht weer veroorzaakte miljarden dollars aan verliezen.

“Ik weet dat het erg pijnlijk is om te bedenken dat een nieuwe grote storm zoals orkaan Ida op onze verjaardag aan land kan komen”, zei John Bel Edwards. “Maar we bevinden ons niet in dezelfde situatie als 16 jaar geleden, we hebben een systeem om het risico op orkanen te verminderen.”

Op zaterdag zei Joe Biden dat honderden specialisten op het gebied van noodhulp, watervoorraden, voedsel en generatoren ter plaatse zouden worden gestuurd.

Zondag voegde het Witte Huis eraan toe dat lokale autoriteiten, het Rode Kruis en andere organisaties van plan zijn om “tientallen opvangcentra te openen voor minstens 16.000 mensen”.

READ  Dit is het ultieme apparaat voor gewichtsverlies, maar wees voorbereid om te worstelen

– Orkaan Ida en variabele delta –

Wetenschappers zeggen dat naarmate het oceaanoppervlak warmer wordt, orkanen krachtiger worden. Ze vormen met name een verhoogd risico voor kustgemeenschappen die het slachtoffer worden van het fenomeen van golfoverstromingen, versterkt door de stijgende zeespiegel.

En de orkaan treft een gebied dat al op gezondheidswaarschuwing staat: een variant heeft de Louisiana Delta getroffen, waar weinig is gevaccineerd, met een achterstand op het ziekenhuissysteem, met bijna 2.700 gehospitaliseerde patiënten en het aantal dagelijkse sterfgevallen dat het hoogtepunt van de pandemie bereikt.

De gouverneur zei dat de storm dus op een “zeer moeilijke tijd” komt, die “extreme moeilijkheden voor ons oplevert, aangezien ziekenhuizen vol zitten met Covid-patiënten”.

En Joe Biden, die de noodtoestand in Louisiana afkondigde, herinnerde de bewoners die gedwongen werden naar opvangcentra te gaan: “Zorg ervoor dat je een masker draagt ​​en probeer uit je buurt te blijven.”