Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ontslag van de Russische minister van Defensie door Vladimir Poetin

Ontslag van de Russische minister van Defensie door Vladimir Poetin

Sergei Shoigu, 68, had de stabiliteit van de verschillende regeringen van Vladimir Poetin belichaamd en werd vervangen door Andrei Belousov, een opgeleide econoom.

gepubliceerd

updaten


Leestijd: 1 minuut

Voormalige Russische minister van Defensie Sergei Shoigu, in Moskou, 23 februari 2024. (ALEXANDER KAZAKOV / AFP)

Hij bekleedde deze functie sinds 2012. Vladimir Poetin ontsloeg op zondag 12 mei de Russische minister van Defensie Sergej Sjoigu tijdens een plotselinge herschikking van het kabinet, een paar dagen nadat de Russische president voor een vijfde termijn was ingehuldigd en na meer dan twee jaar van conflict in Oekraïne.

Sergei Sjoigu werd vervangen door Andrei Belousov, een econoom van opleiding, die secretaris van de Veiligheidsraad werd, een functie die tot dan toe werd bekleed door Nikolaj Patroesjev, die uit zijn functie werd ontheven door een decreet van het Kremlin.

Deze ministeriële herschikking komt op een moment dat het Russische leger oprukt in de Oekraïense regio Charkov, een paar dagen nadat het daar een grondaanval heeft gelanceerd, en de druk in de Donbass-regio, rond de stad Chasiv Yar, vergroot.

Andrei Belousov heeft geen militaire achtergrond

Sergei Shoigu (68 jaar oud) bekleedt sinds 2012 de functie van minister van Defensie in Rusland en belichaamt de stabiliteit van de verschillende regeringen tijdens het tijdperk van Vladimir Poetin, net zoals het hoofd van de diplomatie, Sergei Lavrov, die zijn positie als minister van Defensie bekleedt. Minister van Buitenlandse Zaken.

Ondanks een reeks vernederende tegenslagen voor de Russische strijdkrachten in Oekraïne in 2022, heeft Vladimir Poetin het vertrouwen in Sergej Sjoigu behouden, ondanks kritiek van de vooroorlogse vleugel van het leger. Andrei Belousov, zijn vervanger, heeft geen militaire achtergrond.

READ  Warschau verbiedt nieuwe EU-sancties die als 'extreem zwak' worden beschouwd

Woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, rechtvaardigde deze beslissing met de noodzaak om rechtstreeks van het front te komen, na meer dan twee jaar vechten in Oekraïne en zonder een duidelijke uitkomst van het conflict. “Vandaag de dag, op het slagveld, is degene die wint degene die het meest openstaat voor innovatie.”Hij zei.

De afgelopen maanden heeft Vladimir Poetin de defensie-industrieën van het land aangemoedigd om te innoveren en in grotere hoeveelheden te produceren om het offensief in Oekraïne voort te zetten, dat kostbaar is in termen van uitrusting en manschappen.