Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ontdek waarom de ziekte van Alzheimer zich in de hersenen ontwikkelt

Deze studie is de eerste die menselijke gegevens gebruikt om te bepalen hoe snel de processen die leiden tot deze neurodegeneratieve ziekte behandelingen kunnen beïnvloeden.

Groepen giftige eiwitten. Deze eiwitten zijn verantwoordelijk voor de cognitieve achteruitgang die gepaard gaat met de ziekte van Alzheimer: ze bereiken verschillende delen van de hersenen en hopen zich daar gedurende tientallen jaren op, volgens een nieuwe studie die vrijdag is gepubliceerd.

Artikel gepubliceerd in wetenschappelijke vooruitgangHij is de eerste die menselijke gegevens gebruikt om de moleculaire processen te beoordelen die tot deze neurodegeneratieve ziekte leiden, en kan de manier waarop behandelingen worden ontworpen beïnvloeden.

Het verwerpt ook de theorie dat klonten zich op één plaats vormen en een kettingreactie veroorzaken in andere, een patroon dat wordt gezien bij muizen. Een dergelijke verspreiding kan voorkomen, maar is volgens de onderzoekers niet de belangrijkste drijfveer.

400 monsters en 100 PET-scans

“Twee dingen maakten dit werk mogelijk”, vertelde George Maisel, een chemicus aan de Universiteit van Cambridge en een van de hoofdauteurs van het artikel, aan AFP. “Bestudeer eerst de zeer gedetailleerde gegevens van PET-scans (een soort medische beeldvormingsscan, nldr) en de verschillende datasets bij elkaar, en de wiskundige modellen die in de afgelopen 10 jaar zijn ontwikkeld.

De onderzoekers gebruikten 400 hersenmonsters die werden genomen na het overlijden van mensen met de ziekte van Alzheimer en 100 PET-scans van mensen met de ziekte om de opbouw van het eiwit tau te volgen.

Dit eiwit hoopt zich op met een ander eiwit, bèta-amyloïde genaamd, waardoor hersencellen afsterven en de hersenen krimpen.

READ  Moeten we ons zorgen maken over het toenemende besmettingspercentage in Frankrijk?

40 miljoen patiënten

Dit leidt met name tot geheugenverlies en het onvermogen om dagelijkse taken uit te voeren. Deze ziekte wordt beschouwd als een groot probleem voor de volksgezondheid en treft wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen.

De onderzoekers ontdekten ook dat het vijf jaar duurde voordat de totalen verdubbelden. Dit is een “bemoedigend” getal, volgens George Maisel, omdat het laat zien dat neuronen inderdaad in staat zijn om aggregaties af te weren. “Misschien als we het een beetje kunnen verbeteren, kunnen we het begin van een ernstige ziekte aanzienlijk vertragen.”

De ziekte van Alzheimer wordt geclassificeerd door “Braque-stadia”, en wetenschappers hebben ontdekt dat het ongeveer 35 jaar duurt om van stadium 3 te gaan, waar milde symptomen verschijnen, naar stadium 6 dat verder gevorderd is.

Tau-eiwit targeten om ziekte te vertragen

Aggregaten groeien exponentieel, wat verklaart “waarom ziekte zo lang duurt om zich te ontwikkelen en waarom de toestand van mensen de neiging heeft snel te verslechteren”, aldus George Maisel.

Het team wil dezelfde methoden toepassen bij het bestuderen van traumatisch hersenletsel en frontotemporale dementie, waarbij ook het tau-eiwit een rol speelt.

“We hopen dat deze studie en andere zullen helpen bij de ontwikkeling van toekomstige therapieën die gericht zijn op het tau-eiwit, zodat ze een betere kans hebben om de ziekte te vertragen en mensen met dementie te helpen”, zegt Sarah Emarisio van Alzheimer’s Research UK.