Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nord Stream-lek: vloog een ‘gevaarlijke wolk’ van methaan over Bretagne? [Fact-checking] – Globalisme

Nord Stream-lek: vloog een ‘gevaarlijke wolk’ van methaan over Bretagne? [Fact-checking] – Globalisme“Waarom vliegt een destructieve methaanwolk over Europa”, “Waarom vliegt een schadelijke methaanwolk over Europa en gaat rechtstreeks naar Italië?”. Na het onthullen van de enorme lekken na Explosies in de gasleiding Nord Stream 1 en Nord Stream 2En in de Oostzee herhaalden verschillende media de alarmerende passage van dit gas op Europese bodem, wat de vraag naar de mogelijke invloed van Frankrijk opriep. Op Twitter gedeelde kaarten tonen al modellen van de uitbreiding van de CH4-kolom (de “chemische” naam voor methaan) tot Bretagne. meetstation Geïnstalleerd in Roc’h Trédudon Er werd zelfs een toename van de concentratie van methaangas in de lucht geregistreerd.

“Het is niet de Tsjernobyl-column!” »

Called, en Thomas Loveaux, een CNRS-onderzoeker bij het Laboratorium voor Klimaat- en Milieuwetenschappen in Gif-sur-Yvette (91), stelden onmiddellijk gerust: “Er zijn geen gevaarlijke wolken die boven ons hoofd vliegen. Deze emissies vertegenwoordigen geen kortetermijneffecten De hoeveelheden zijn erg klein (een tot twee delen per 10.000 moleculen lucht) zodat er geen explosie- of gezondheidsrisico’s zijn.” “Het is niet de Tsjernobyl-column!” Er is geen toxiciteit”, beaamt Michel Ramoney, CNRS-onderzoeker en coördinator in Frankrijk voor het Europese ICOS-netwerk van meetstations voor broeikasgassen.

De wetenschapper, oorspronkelijk afkomstig uit Landevisau, vertelt het verhaal van de gebeurtenissen na de explosies op de gaspijpleidingen: “Een paar uur later registreerden drie Noordse stations, in het zuiden van Zweden en Noorwegen, het sterkste signaal, met ongekende concentraties methaan in deze stations , wetende dat het tien jaar lang werd gemeten”, begon hij.

READ  Veroorzaakt aluminium de ziekte van Alzheimer?

Vervolgens hebben onze collega’s het luchtbrugmodel uitgevoerd, om een ​​idee te geven van het traject van de schacht. Daar kunnen we zien dat het eerst naar Noorwegen en Zweden werd gedistribueerd en vervolgens naar Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Twee of drie dagen later landde hij opnieuw in een soort ring bij het binnenkomen van Frankrijk via Bretagne.”

Lekkage geschat op 200.000 ton

lokaal veilig voor europa, 200.000 ton methaan vrijgelaten in de lucht Het zal op termijn niet zonder gevolgen zijn voor de hele wereld. “Dit is het equivalent Een jaar methaanemissies in Bretagne Vergelijk Michele Ramone. Dit gas heeft een broeikaseffect dat enkele tientallen keren groter is dan dat van koolstofdioxide (CO2): “Het vrijkomende methaan zou worden toegevoegd aan alle moleculen in de atmosfeer, waardoor het broeikaseffect iets meer planeetbreed wordt versterkt”, legt Thomas Lufox uit. , co-auteur Uit een studie gepubliceerd in februari in Science, waaruit blijkt dat honderden grote methaansijpelingen het gevolg zijn van olie- en gasontwikkeling. Hoewel aanzienlijk, vertegenwoordigt de hoeveelheid die deze week in de Oostzee verloren is gegaan in feite slechts 1% van de jaarlijkse methaanemissies in verband met de Russische koolwaterstofsector. Nog een mogelijke vergelijking: “Het staat gelijk aan de uitstoot van broeikasgassen van een miljoen auto’s in één jaar. Als zo’n gebeurtenis opnieuw gebeurt, wordt klimaatbeleid anekdotisch”, vreest Thomas Lovaux.

Maandag stopten bellen van het gaslek boven Nord Stream 1, maar niet Nord Stream 2. Verdacht van het veroorzaken van de explosies, beschuldigt Rusland de Verenigde Staten.