Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

‘Nokiakat’ in Nederland: Nederlandse premier vernietigt jarenlang sms’jes

Mark Rutte pronkte graag met zijn oude Nokia, een negen jaar oude sleuteltelefoon die zijn imago van nauwgezette, zuinige, zuinige Nederlandse premier versterkte.

Maar vandaag staat in Nederland deze telefoon, en vooral de eigenaar ervan, centraal in een levendig politiek debat. Mark Rutte is bekritiseerd omdat hij elke dag sms-berichten vernietigt en daarmee de democratische controle over communicatie als premier onttrekt aan het archiveren ervan.

Informatie in de vuilnisbak

Dit is een Nederlandse krant “De Volkskrant” Dit leidde tot controverse en wordt tegenwoordig “Nokiagate” genoemd. Journalisten informeerden naar pandemiebeheer in 2020. Ze hadden toegang gezocht tot overheidscommunicatie om de besluitvorming met betrekking tot het coronavirus vast te stellen.

Maar de premier verwijderde zijn sms-berichten. Of in ieder geval een deel ervan: hij legt uit dat hij elke dag ongewenste sms-berichten weggooit om ruimte op zijn telefoon vrij te maken. Mark Rutte zei dat het apparaat maar twintig berichten per dag kon bevatten.

Hij verwijderde dus vele jaren en terwijl hij doorging, alle sms’jes die hij niet kon vinden.niet van toepassing op haar bestuurlijke besluitvorming”.

“Ik respecteer de wet en de geest van de wet”

Dit “sorteren” van Mark Rudd maakt de Nederlandse oppositie tot schandaal. De oppositie heeft gewonnen Donderdag in de Parlementszaal Gebreken in een dergelijke administratie moeten worden opgemerkt. De Nederlandse wet vereist het bewaren van bepaalde overheidscommunicatie die bijzonder nuttig is om de redenen voor een dergelijke of een politieke beslissing aan het publiek uit te leggen. In de wet zijn de selectieprocedures en bewaartermijnen vastgelegd.

READ  Brexit: Nederland en Ierland, de grote winnaars van het aanpassingsfonds

In 2019 verduidelijkte de Raad van State dat de wet ook van toepassing is op sms- en WhatsApp-berichten.

Heeft Mark Rutte terecht voor sms gekozen voor het algemeen belang en de potentiële afgewezen? Zou hij belangrijke informatie hebben vernietigd? Uitwisselingen met ondernemers, burgemeesters? Alleen hij weet het: niemand kan getuigen van de ernst van zijn keuze. Oppositiepartijen veroordelen hem voor deze dubbelzinnigheid.

Tijdens deze stormachtige parlementaire hoorzitting zei GroenLinks-leider Jesse Claver dat hij de telefoniste wilde vragen of hij de berichten kon ophalen.

Mark Rutte zei bereid te zijn mee te werken, maar de inhoud van deze sms’jes kan verloren gaan: de opslag van deze gegevens is strikt beperkt in de tijd. Vanaf het podium herhaalde de Nederlandse premier wat hij had “Altijd de wet en de geest van de wet gerespecteerd”, Dat hij niet had “Altijd met opzet” Hij verborg belangrijke zaken en irriteerde zichzelf “Gebrek aan geloof” vertegenwoordigers.

Mark Rutte, Pirouette Ace

Wat gaat deze controverse Mark Root kosten (naast zijn nieuwe smartphone-aankoop)? Zal “Nokiagate” het vertrouwen van zijn alliantiepartners, de oppositie en de publieke opinie dieper ondermijnen dan de recente controverses?

Tijdens zijn twaalf jaar als hoofd van de Nederlandse regering toonde hij zijn verzet tegen corruptie tot op het punt van aantreden. “Teflon-premier”Evenals Dodge, Dodge, “weet het niet meer”Totdat het vuur van kritiek gedoofd is.

Zal het deze keer hetzelfde zijn? Vorig jaar april Mark Rutte wordt beschuldigd van liegen tijdens coalitiebesprekingen rond zijn liberale partij. Hij ontsnapte ternauwernood aan een motie van wantrouwen. Toen beloofde hijHard werken om het vertrouwen te herstellen”Zet een regiem op “transparanter”.

In deze omgeving is “Nokiagate” slecht gevallen.

READ  Nieuwe gezondheidsbeperkingen in Nederland door toenemende gevallen

SMS: Ook een politiek document

Mark Rutte is niet de enige politicus die last heeft van zijn sms’jes.

Afgelopen Januari, Ursula van der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, heeft haar “SMSkat” goedgekeurd.. De “New York Times” Het onderzocht hoe contracten voor Covid-19-vaccins tot stand kwamen door de Europese Commissie.

De Amerikaanse krant ontdekte dat de onderhandelingen werden gevoerd via brieven, e-mails of opnames, en rechtstreeks tussen Ursula van der Leyen en de baas van farmaceutisch bedrijf Pfizer via sms. De commissie kreeg de opdracht om te weigeren deze berichten aan de pers vrij te geven.

De Europese bemiddelaar Emily O’Reilly verhief haar stem. Zij is Verantwoordelijk voor het waarborgen van goed bestuur van de Europese instellingen en het publiekelijk veroordelen van misbruiken:

“Er is geen poging gedaan (Commissie, Noot van de redactie) om vast te stellen of de betreffende sms-berichten erin stonden. Deze actie voldeed niet aan de verwachtingen op het gebied van transparantie. […] Deze berichten vallen binnen het kader van de Europese wetgeving over publieke toegang tot documenten. […]Het publiek heeft er toegang toe als ze verband houden met het werk van het bedrijf”.

Ook op Europees niveau is de boodschap duidelijk: sms-berichten kunnen politieke documenten zijn en moeten worden afgehandeld.