Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Naarmate je ouder wordt, is vroeg wakker worden gebruikelijk, maar er zijn slaaptips

Naarmate je ouder wordt, is vroeg wakker worden gebruikelijk, maar er zijn slaaptips

Willie B. Thomas/Getty Images Een paar oude mannen worden wakker.

Willie B. Thomas/Getty Images

Door de jaren heen is het vaak moeilijk om te slapen.

Slaap – Hoe meer tijd verstrijkt, hoe vaker je wakker wordt bij zonsopgang? Veel van de clichés over ouderen die voor de zon wakker worden, zijn niet zonder waarheid: het tijdstip waarop ons lichaam op natuurlijke wijze gaat slapen en wakker wordt, hangt niet alleen af ​​van onze genetica, maar ook van het natuurlijke verouderingsproces.

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam intern en extern, wat een groot deel van de veranderingen in de slaap verklaart die door de jaren heen optreden. “Zoals de meeste dingen die veranderen met de leeftijd, is er niet slechts één reden: ze zijn allemaal met elkaar verbonden.””, legt Cindy Lustig uit, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Michigan.

Dus, wat zijn de oorzaken van dit fenomeen? En wat kun je doen om het tegen te gaan, als je ’s ochtends wat laat wakker wilt worden? Deskundigen vertellen ons er alles over.

De hersenen zijn minder gevoelig voor tijdsignalen

Vroege ontwaaktijden zijn onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces, en dit gaat vaak ook gepaard met een vroegere bedtijd. De eerste reden: net als andere gebieden van onze fysieke en mentale gezondheid reageren de hersenen minder snel naarmate we ouder worden.

“Het is mogelijk dat de bedrading van de hersenen de signalen niet op de juiste manier detecteert en erop reageert, omdat de hersenen verouderen.”zegt dr. Sairam Parthasarathy, directeur van het Center for Sleep and Circadian Science aan de Arizona Health Sciences University. Deze gegevens omvatten zonsondergangen, natuurlijk licht, maaltijden, sociale signalen en fysieke activiteit, waardoor we door de dag kunnen navigeren.

“Al deze elementen zijn wat wij tijdgevers noemen, wat betekent dat ze een idee van tijd aan de hersenen geven.”Hij legt uit. Met andere woorden, ze helpen de hersenen zich in een 24-uurs circadiaans ritme te vestigen.

READ  Het mysterieuze gedrag van dit duo grote witte haaien fascineert wetenschappers

Voor jonge mensen kan etenstijd de hersenen dus helpen begrijpen dat het over een paar uur naar bed gaat. Maar voor oudere mensen is dit verband mogelijk niet mogelijk.

Sairam Parthasarathy legt uit dat de zenuwen die de hersenen tijdsignalen moeten geven, aan dezelfde degeneratie leden als de hersenen. Dit onvermogen om tijdsignalen waar te nemen, verklaart gedeeltelijk waarom oudere mensen de neiging hebben moe te worden en eerder naar bed te gaan dan hun kinderen of kleinkinderen. Word daarom eerder wakker dan de rest van de wereld.

De helderheid die onze ogen waarnemen speelt een rol

Een van de redenen voor deze moeilijkheden bij het interpreteren van temporele tekens lijkt dit te zijn “De veranderingen in het gezichtsvermogen die optreden met de leeftijd verminderen de lichtstimulatie die onze hersenen ontvangen, wat een belangrijke rol speelt bij het ‘instellen’ van onze biologische klok.””, legt Cindy Lustig uit.

Dit geldt vooral voor mensen met staar, legt Sairam Parthasarathy uit. Deze veel voorkomende oogaandoening kan leiden tot wazig zien, dubbelzien en algemene zichtproblemen. “Bij cataract dringt het avondlicht niet goed genoeg door in het oog, waardoor de zonsondergang in de hersenen eerder plaatsvindt dan in werkelijkheid het geval is.”“, legt Sairam Parthasarathy uit.

Waarom is het belangrijk? Naarmate er minder licht in de ogen komt, begint het lichaam eerder melatonine (slaaphormoon) af te geven dan zou moeten. Bij jonge mensen: melatonine Het begint na zonsondergang toe te nemen »“, legt Sairam Parthasarathy uit, wat verklaart waarom we ons over het algemeen na een paar uur moe voelen. Bij mensen met cataract is de zonsondergang vroeg, waardoor ze zich eerder op de avond moe voelen. Vroeg naar bed gaan betekent vroeg wakker worden.

Wat doe jij om later op de ochtend te slapen?

Volgens Sairam Parthasarathy moet je, als je dit probleem hebt, het advies negeren om schermen op te bergen en jezelf ’s avonds blootstellen aan fel licht. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je vóór zonsondergang naar buiten loopt, een boek leest op een gloeiende iPad, kunstmatige verlichting in je huis installeert of tv kijkt op een helder scherm.

READ  Langdurige versnelling van cognitieve stoornissen?

Deze felle lichten zullen de hersenen vertellen dat de zon nog niet onder is gegaan, wat de melatonineproductie zal vertragen. Om je te helpen langer op te blijven (en dus langer te slapen), raadt Sairam Parthasarathy aan om deze dingen 30 tot 60 minuten voor zonsondergang te doen. De exacte duur van de blootstelling aan fel licht varieert en het kan wat experimenteren vergen om het juiste licht te vinden, maar hij zegt dat je moet streven naar een blootstelling van ongeveer twee uur – en het licht na zonsondergang aan moet houden.

Nog een tip, dit keer van Cindy Lustig: Drink geen alcohol voordat je naar bed gaat, want “ Hoewel dit laatste ervoor kan zorgen dat je in slaap valt, verstoort het feitelijk de kwaliteit van je slaap.. Ze voegt eraan toe dat lichaamsbeweging je kan helpen beter te slapen en dat ochtendzon je biologische klok kan helpen de signalen van zonsopgang en zonsondergang te volgen.

Kortom: veranderingen in slaapgewoonten horen bij het leven. Hoewel u over sommige van deze factoren geen controle heeft, kunt u ze bestrijden door bepaalde gewoonten aan te nemen.

Dit artikel is een vertaling door het redactieteam van HuffPost Frankrijk van een artikel gepubliceerd op 2 mei 2023 op HuffPost US. Lees hier het originele artikel.

Zie ook op HuffPost :