Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Moeten we ons zorgen maken over ‘Centaur’, het sub-alternatief voor Omicron?

Alpha, Delta, Omicron… Sinds het begin van de Covid-19-pandemie zijn de subvarianten van het virus zo verveelvoudigd dat het nu geen verrassing is dat er nieuwe soorten ontstaan. Maar je vraagt ​​je altijd af of het nieuwe alternatief meer of minder gevaarlijk is dan zijn voorganger.

Vandaag, zoals het verslag voogdover “Centaur”, een ondersoort van Omicron, zijn de zorgen geconcentreerd.

Een ondersoort van Omicron uit India

Centaur, wetenschappelijk BA2.75 genoemd, werd begin mei voor het eerst ontdekt in India, waar het zich zeer snel onder de bevolking verspreidde. Het zal nu ongeveer 23% van de nieuwe onderzochte gevallen van Covid-19 vertegenwoordigen.

Onderstaande grafiek laat een forse stijging zien van het aantal centaurvervuilingen eind juni in India.

Het is geen variant in de strikte zin van het woord, maar een ondersoort van de Omicron-stam, die in veel landen voorkomt, waaronder Frankrijk.

Dit sub-alternatief is nu aanwezig in een tiental landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Australië, Canada en Japan. Aan de andere kant van het kanaal stegen “Centaur-staten, blijkbaar sneller dan die in de overdraagbare BA.5-subvariabele, aanzienlijk”, meldt het. voogd.

Het Nederlands Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte woensdag de ontdekking bekend van het eerste besmettingsgeval in Nederland in een steekproef van 26 juni.

Er is nog geen geval ontdekt in Frankrijk.

Te weinig studies om de virulentie en besmettelijkheid ervan te bevestigen

Als veldwaarnemingen aangeven dat Centaur net zo besmettelijk of gevaarlijker kan zijn dan zijn jongere broers en zussen BA.4 of BA.5 van de Omicron-lijn, heeft geen enkele studie deze veronderstellingen tot nu toe bevestigd.

READ  Emmanuel Macron ontmoet Vladimir Poetin maandag in Moskou

Echter, zoals opgemerkt gratis belgieVroeg onderzoek toont aan dat het resistenter kan zijn tegen antilichamen.

“Er is niet veel bekend over BA.2.75”, aldus het RIVM, maar het “lijkt dankzij kleine specifieke veranderingen ook gemakkelijker de verdediging tegen SARS-CoV-2 te kunnen omzeilen.”

veel mutaties

In afwachting van verdere studies over Centauri, wijzen experts nog steeds op potentieel zorgwekkende mutaties in deze subvariant. “Ik hou niet van de mutaties die ik zie”, schreef epidemioloog en geneticus Ulrich Elling op Twitter, waarbij hij opmerkte dat BA2.75 8 mutaties plus BA.2 op het spike-eiwit heeft, vergeleken met 3 in BA. .5.

Zoals getoond in voogd Tom Peacock, een viroloog aan het Imperial College London, houdt de zorg niet noodzakelijk verband met de waargenomen mutaties, maar eerder met hun aantal. “Het is ingewikkeld om het effect van veel mutaties te voorspellen wanneer ze samen verschijnen (…) het geheel kan erger zijn dan elke mutatie afzonderlijk”, merkt hij op.

Onder auspiciën van de Europese Unie en de Wereldgezondheidsorganisatie

Voorlopig willen internationale gezondheidsautoriteiten voorzichtig zijn. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding zei op 7 juli dat “Centaur [était] Onder toezicht.” Kort gezegd betekent dit dat observaties aantonen dat het meer overdraagbaar zou kunnen zijn of gelinkt zou kunnen zijn aan ernstiger vormen van Covid-19, zonder het wetenschappelijk aan te tonen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van haar kant zegt ook dat het de ontwikkeling van BA2.75 nauwlettend in de gaten houdt, maar voegt eraan toe dat het niet genoeg items en monsters heeft om de ernst en prevalentie ervan te verbeteren. De hoofdwetenschapper van het instituut, Soumya Swaminathan, merkte vorige week op dat er nog steeds “beperkte sequenties” waren voor analyse, maar zei dat de verstorende variant enkele “mutaties in het receptorbindende domein van het spike-eiwit (…) een belangrijk onderdeel van het virus dat het veroorzaakt.” Het bindt zich aan menselijke receptoren.”

READ  MINUSMA, de VN-missie op de rand van breuk