Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Mexico vraagt ​​om vergeving van de Maya’s

De Mexicaanse regering heeft op maandag 3 mei officieel haar excuses aangeboden aan het inheemse Maya-volk voor de fouten die sinds de Spaanse verovering tegen hen zijn begaan. Deze excuses vallen samen met de 500 jaar van de “veroveraar” van Mexico.

Het werd opgesteld op initiatief van de president van Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador, en zijn Guatemalteekse tegenhanger, Alejandro Giamatti, in de gemeente Felipe Carrillo Puerto, Quintana Roo (zuidoosten). Met speciale verwijzing naar de klassenoorlog in de negentiende eeuwe Century, zei de Mexicaanse president:

“We bieden onze excuses aan de Maya’s aan voor de verschrikkelijke schendingen die zijn begaan door individuen en nationale en buitenlandse autoriteiten tijdens de verovering, drie eeuwen koloniale overheersing en twee eeuwen Mexicaanse onafhankelijkheid.”

Dit conflict komt overeen met de opstand van tot slaaf gemaakte Maya’s in Yucatan (zuidoosten), die begon in 1847 en eindigde in 1901, toen de inheemse Maya’s zich verzetten tegen blank en Mestizo.

Racisme en discriminatie

Tijdens de ceremonie erkende de Mexicaanse regering het racisme en de discriminatie die deze etnische minderheid twee eeuwen na de onafhankelijkheid van Mexico nog steeds teisteren.

De bouw van de Maya-trein, het belangrijkste project van de huidige Mexicaanse regering, werd tijdens de ceremonie genoemd en veroorzaakte het geschreeuw van de bewoners. In juni 2020 gaf de heer Lopez Obrador groen licht voor de bouw van een 1500 kilometer lange Maya-treinlijn die verschillende delen van het schiereiland Yucatan moet doorkruisen, waar het resort in Cancun ligt.

Verschillende organisaties verwerpen het project en beweren dat het het milieu en veel inheemse gemeenschappen in het gebied zou schaden.

READ  Biden geeft toestemming voor overdracht van Trump-records aan Capitol Hill-onderzoek
Het artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook De inheemse bevolking van Yucatan riep op tot een stemming over een “Maya-trein”

De wereld met Agence France-Presse