Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Chinese raketaanjager keert ongecontroleerd terug naar de grond

De Chinese raketaanjager keert ongecontroleerd terug naar de grond

De centrale eenheid van het Chinese ruimtestation (CSS) is donderdag 29 april met succes gelanceerd aan boord van de Long March 5 B-raket. De launcher-booster staat op het punt opnieuw de atmosfeer van de aarde binnen te gaan, maar we weten nog niet precies waar en wanneer dit puin zal onze planeet treffen.

De eerste fase van de Chinese Long March 5B-bommenwerper valt er “onverwachts” op de grond Succesvolle lancering Aanstaande donderdag 29 april meldt de basis van Wenchang Space News. Zijn terugkeer naar de aarde kan elke dag plaatsvinden. De kans is groot dat dit puin zal verbranden in de atmosfeer en dat de “overlevenden” weer in een oceaan zullen vallen, die iets meer dan 70% van de planeet beslaat. Het is echter niet uitgesloten dat de bekrachtiger een bevolkt gebied bedreigt.

Ongecontroleerde terugkeer

De meeste raketaanjagers bereiken de omloopsnelheid niet en keren terug naar de atmosfeer, waarbij ze eindigen in een vooraf bepaald gebied. Sommige, zelfs groter, zijn iets hoger, maar ze voeren de-baanmanoeuvres uit om de tijd in een baan te verkorten en het risico te vermijden dat ze in botsing komen met andere ruimtevaartuigen en onmiddellijk de atmosfeer binnenkomen.

Wat betreft de lancering die ons interesseert, wijst alles erop dat de Long March 5B een actieve manoeuvre zal uitvoeren om de baan te verlaten. Dat was duidelijk niet het geval. Vandaar de ongecontroleerde gevolgen.

Het is nu buitengewoon moeilijk, zo niet onmogelijk, om het traject van deze vallende rakettrap te voorspellen, aangezien er veel onzekerheid bestaat bij het berekenen van het effect van atmosferische wolken op de centrale eenheid (de atmosfeer van de aarde kan uitzetten of krimpen door zonneactiviteit). Lichaamsgrootte en dichtheid zijn ook een factor.

READ  President Salome Zurabishvili veroordeelt de "schurkenstaat in een tijd waarin over onze Europese toekomst wordt beslist"
Chinese zware bommenwerper Long 5 maart, 26 juni 2017. Credits: 篁 竹 水 / Wikipedia

Timing is essentieel

Volgens de grondradars die door het Amerikaanse leger worden gebruikt, vliegt de hoofdtrap van de lanceerinrichting, die ongeveer dertig meter lang en vijf meter breed is, momenteel op een hoogte tussen 170 en 372 km en reist door de ruimte. Zeven kilometer per seconde. Vanwege zijn snelheid draait de booster bijna om de aarde Elke 90 minuten.

Hoe meer tijd verstrijkt, hoe meer het object vertraagt, voordat het de zwaartekracht van onze planeet “trekt”. Zijn orbitale helling is 41,5 graden, wat betekent dat hij soms iets verder ten noorden van New York, Madrid en Peking passeert, en soms door het zuiden van Chili of door Wellington, Nieuw-Zeeland.

Zoals Space News aangeeft, Daarom kan het opstartprogramma op elk moment opnieuw naar dit gebied gaan.. Timing zal nodig zijn. Bij deze snelheden zou een verschuiving van enkele minuten in terugkeer in de atmosfeer dat terugkeerpunt met enkele duizenden kilometers kunnen verschuiven.

Oordeel van ruimtevluchtwaarnemer Jonathan McDowell “Onaanvaardbaar”Volgens de huidige normen, om zo’n enorm object ongecontroleerd in de atmosfeer te laten komen. “Sinds 1990 is niet meer dan tien ton opzettelijk in een baan om de aarde gelaten om op een oncontroleerbare manier binnen te komen.”, Hij legt uit. “ Er wordt echter aangenomen dat de centrale trap van de Longue Marche 5B, zonder de vier zijversterkers, een drooggewicht (duwvacuüm) heeft van ongeveer 21 ton massa. ”.

Voor een specialist belandt een groot deel van deze booster waarschijnlijk een paar minuten nadat hij opnieuw is binnengekomen in de atmosfeer. Aan de andere kant kunnen componenten van hittebestendige materialen, zoals tanks en waaiers van roestvrij staal of titanium, de grond raken.

READ  Nieuws | Coronavirus: onmiddellijke beheersing van miljoenen inwoners van Melbourne