Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Markten: druk neemt af na overname Credit Suisse door UBS – 20-03-2023 15:15

Credit Suisse President Axel Lehmann (D) en President van UBS Bank tijdens een persconferentie in Bern, 19 maart 2023 (AFP / Fabrice COFFRINI)

Noodmaatregelen in het weekend om de zorgen over Credit Suisse weg te nemen en de druk op het banksysteem zorgden ervoor dat de aandelenmarkten maandag licht konden herstellen, na zware verliezen vorige week, maar sommige banken blijven onder druk staan.

Na in het rood te zijn geopend, herstelden de Europese indices zich rond 13:45 uur GMT in Parijs (+0,94%), Londen (+0,40%), Milaan (+0,94%) en Frankfurt (+0,68%).

Wall Street opende gemengd, met de Dow 0,61% hoger en de S&P 0,15% hoger, maar de Nasdaq 0,48% lager.

Het daalde scherp aan het begin van de sessie en de financiële sector staat nu 0,77% hoger dan de Stoxx600 Banking Index. Sommige Europese banken hebben nog niet al hun aanvankelijke verliezen voor deze sessie goedgemaakt, zoals Société Générale (-0,94%) en ING (-2,32%), maar andere vorderen zoals Unicredit (+1,17%) of BNP Paribas (+0,38). %).

Aan de andere kant, in de VS, daalde First Republic Bank, de meest luidruchtige vorige week, nog eens 13% in de eerste transacties van de Wall Street-sessie. Aan de andere kant vorderden de acties van grote Amerikaanse bankinstellingen, net als die van andere regionale banken die zich richten op zorgen van investeerders, bijvoorbeeld Western Alliance (+6,74%).

Het aandeel Credit Suisse wordt iets boven de overnameprijs van UBS verhandeld, hoewel dat nog steeds een daling van meer dan 56% betekent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. UBS steeg 2,83%, na een daling van meer dan 10% in de vroege handel.

READ  Primark opent zeven nieuwe winkels in Frankrijk en creëert 800 banen

“Beleggers hebben nog steeds moeite om de toestand van financiële aandelen te beoordelen” en blijven in de wacht voor de vergadering van de Amerikaanse centrale bank op dinsdag en woensdag, zegt Pierre Ferret, een analist bij ActivTrades.

“Vertrouwen speelt altijd een sleutelrol in bankencrises (…) Dit keer is het duidelijk dat de overheid van plan is snel en agressief op te treden”, legt Gilles Moek, hoofdeconoom bij Axa IM, uit.

– “Wat weten ze?” –

Na intensieve onderhandelingen dit weekend kwam de eerste Zwitserse bankgroep, UBS, zondag overeen om zijn rivaal Credit Suisse voor een schijntje te kopen, met belangrijke garanties van de Zwitserse overheid en liquiditeit van de Zwitserse Centrale Bank.

Het Credit Suisse-logo op de gevel van een gebouw in Bern, 19 maart 2023 (AFP / Fabrice COFFRINI)

Om de bancaire druk te kalmeren, werden maandagochtend officiële verklaringen vrijgegeven door Europese, Duitse, Britse en Italiaanse financiële autoriteiten… “De Europese bankensector is veerkrachtig, met sterke kapitaal- en liquiditeitsniveaus”, benadrukt de centrale bank in een gezamenlijke verklaring van de Europese Banking Solution (SRB)-mechanisme en de Europese Bankautoriteit (EBA).

Zondag zeiden de Amerikaanse (Fed), Europese, Zwitserse, Britse, Canadese en Japanse centrale banken dat ze gecoördineerde actie ondernemen om de toegang tot liquiditeit te verbeteren. Een uitzonderlijke maatregel om het vertrouwen in het financiële systeem te herstellen, dat tien dagen lang aan het wankelen was door het faillissement van de Amerikaanse instelling Silicon Valley Bank (SVB).

Maar “hoe meer beleidsmakers aan het werk zijn, hoe meer slecht nieuws investeerders zullen verwachten, waardoor een angstaanjagende negatieve feedbacklus ontstaat, alsof investeerders zich afvragen: + Wat weten zij dat wij niet weten?” + zegt Stephen Innes van SPI Vermogensbeheer.

– Tekenen om te ontspannen –

Gedreven door groeiende zorgen over de bankensector steeg de goudprijs maandag tot boven de symbolische drempel van $2.000 per ounce, maar is sindsdien weer gedaald. Rond 13:30 GMT stortte het gele metaal 0,45% in tot $1.980.

Op de obligatiemarkt stabiliseerden de debetrentevoeten van Europese landen en de Verenigde Staten, als teken van ontspanning bij beleggers na hun scherpe daling aan het begin van de sessie.

De euro steeg rond 13.30 uur GMT met 0,49% ten opzichte van de dollar tot 1,0722 per dollar.

Op de oliemarkt werd een vat US West Texas Intermediate ruwe olie rond 13:25 GMT afgerekend op $ 66,65 (-0,13%) en een vat Brent uit de Noordzee op $ 72,99 (+0,03%).

Het Europese aardgas werd verhandeld tegen € 40,80 per MWh, nadat het voor het eerst sinds juli 2021 onder de drempel van € 40 was gezakt.