Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

LVMH stopt leveringen aan Rusland

Meer Ruinart, Moët et Chandon, Veuve Cliquot, Krug, Mercier of zelfs Dom Perignon voor de rijkste Russen? Voorlopig zijn de leveringen van beroemde champagnemerken van de Franse groep LVMH aan Rusland opgeschort als reactie op de ondertekening door president Vladimir Poetin van een nieuwe wet die de naam “champagne” alleen voor mousserende wijn behoudt. Terwijl echte Franse champagne het label “mousserende wijn” zou moeten dragen.

“Ik kan bevestigen dat ik een dergelijke brief heb ontvangen en dat is terecht”, zegt Leonid Rafailov, directeur van AST, een van de belangrijkste distributeurs van wijn en sterke drank in Rusland, tegen AFP. Volgens hem is de beslissing “tijdelijk” en wordt het tijd om een ​​passende oplossing te vinden.

De zaak is echter ingewikkeld. Frankrijk verdedigt inderdaad angstvallig de gecontroleerde oorsprongsbenaming, die suggereert dat wijn uit een specifieke omgeving in de gelijknamige regio moet komen om er recht op te hebben.

Misbruik van de naam “champagne”

Als zodanig blijven Franse producenten met hand en tand worstelen om ervoor te zorgen dat hun rechten worden gerespecteerd, ondanks meerdere pogingen om de naam “champagne” te gebruiken.

Onlangs, op 1 juli, won de rechtbank van München, na een meerjarige juridische strijd (die tot aan het Europese Hof van Justitie reikte), hun zaak door de Duitse zender van Aldi-supermarkten te verbieden frisdranken te verkopen inChampagne“Die niet de smaak heeft van de beroemde Franse drank. Het is geïntroduceerd door Franse producenten die over die term hebben nagedacht”ChampagneIn strijd met de gereguleerde oorsprongsbenaming, oordeelde de rechtbank dat de sorbet niet naar champagne smaakte, maar eerder naar een mengsel van peren, “van suiker, citroenzuur en een vleugje alcohol”, aldus de aan AFP gestuurde uitspraak.

READ  UFC Que Chooser waarschuwt u voor telefoonzwendel, die u veel kan kosten

Spaanse “Le Champanillo” in de zoeker

Nog een recent geval. De naam “Champanillo” die door restaurants in Spanje wordt gebruikt, ligt zeker dicht bij de beschermde aanduiding “C.”.hambaneMaar de verwijzing is niet het enige dat onwettig is”, aldus de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ-EU). Het HvJ-EU, gevestigd in Luxemburg, dat zich niet aan deze visie hoeft te conformeren, is nog niet bekend gemaakt. .

Over de oorsprong van het geschil: rechtszaak die voor de Spaanse rechtbanken is aangespannen door de Franse producenten van Champagne, via de Interprofessionele Wijncommissie in Champagne (CIVC) die hun belangen verdedigt. Deze organisatie wil het gebruik van de term “Champanillo” (“small ChampagneIn het Spaans komt het vooral voor in Catalonië om kleine horecagelegenheden te kwalificeren als ‘tapasbars’”, stelt het HvJ-EU in een persbericht.

In het kader van het geschil heeft een rechtbank in Barcelona in hoger beroep beslist om het Europese Hof te ondervragen over de reikwijdte van de BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming). In essentie was de vraag: kunnen dienstverlenende bedrijven zoals een restaurant ook worden bekritiseerd voor het misbruiken van een term die verwijst naar een beschermd product? Advocaat-generaal Giovanni Petrozzella reageerde bevestigend.

Volgens hem beschermt het EU-recht “producten van gevestigde oorsprong tegen elke commerciële praktijk van free ride, of het nu gaat om goederen of diensten”.

De raadsman voegt er echter aan toe: “In dit geval onderscheidt het achtervoegsel ‘illo’, visueel en fonetisch, de term ‘Champanillo’ van andere termen die worden vergeleken.” “Dus de procureur-generaal sluit uit dat de term ‘Champanillo’ een gebruik is van de BOB ‘Champagne’.

READ  Ook voor de begunstigden van Asa'ib Ahl al-Haq