Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kunnen de juridische kosten van Donald Trump zijn campagne compliceren?

Kunnen de juridische kosten van Donald Trump zijn campagne compliceren?

Organisaties die geld inzamelen om hem te steunen, hebben al meer dan 50 miljoen dollar aan juridische kosten betaald in verschillende zaken die tegen hem gericht waren. Veel geld dat niet wordt gebruikt voor verkiezingscampagnes.

Een paar dagen rust voor Donald Trump. Op maandag 25 maart stemde het New York State Court of Appeals ermee in om het bedrag aan borgtocht dat hij moet betalen als onderdeel van een civiele procedure te verlagen tot 175 miljoen dollar (ruim 160 miljoen euro). De miljardair moest aanvankelijk voor het einde van de dag op maandag 454 miljoen dollar aan boetes en rente (iets minder dan 420 miljoen euro) betalen. Dit is het bedrag dat hij volgens zijn advocaat niet heeft kunnen innen. Uiteindelijk gaven de rechters hem nog eens tien dagen de tijd om een ​​lagere borgtocht te betalen, in afwachting van een beslissing in beroep tegen zijn veroordeling.

“Ik zal heel snel, binnen tien dagen, 175 miljoen dollar in contanten, obligaties, aandelen of wat dan ook nodig is storten.”Dat heeft Donald Trump maandag beloofd. Als de toekomstige Republikeinse presidentskandidaat niet in staat is te betalen, zal hij dat wel doen “Het zal de reputatie beschadigen die hij jarenlang heeft opgebouwd.”Volgens schattingen van Françoise Coste, Jean Jaurès, hoogleraar Amerikaanse studies aan de Universiteit van Toulouse. De New Yorkse procureur-generaal Letitia James zou dan beslag kunnen leggen op onroerend goed en de bankrekeningen van de miljardair en zijn twee zonen kunnen bevriezen, die ook in deze zaak zijn veroordeeld. “Politiek gezien kunnen de gevolgen van niet-betaling hun aantrekkingskracht verliezen.”Academische analyse:

“Het argument dat hij een zakengenie is die in staat is het land efficiënt te besturen, met hetzelfde succes dat hij in de zakenwereld heeft gehad, zal moeilijk vol te houden zijn.”

Françoise Coste, hoogleraar Amerikaanse studies

In Frankrijk Info

Door de jaren heen heeft de miljardair feitelijk het imago van een succesvolle zakenman gecultiveerd, aan het hoofd van een vastgoedimperium. 'Het feit dat hij het initiële bedrag niet kon betalen [de 454 millions de dollars] Bewijst dat hij niet zo rijk is als hij beweert., zegt Françoise Coste. De ironie van de situatie: Donald Trump kreeg deze zware boete omdat hij jarenlang de inkomsten van zijn bedrijven overdreef. “Zijn persoonlijke financiële situatie is veel kwetsbaarder dan hij toegeeft.”De academicus dringt aan.

READ  In Mali beval de militaire junta de opschorting van RFI-radio en Frankrijk 24

Miljoenen dollars aan juridische kosten

Kunnen de financiële problemen van Donald Trump zijn kansen op terugkeer naar het Witte Huis bedreigen? Het is niet alleen een kwestie van imago. In een land waar presidentiële campagnes overdadige uitgaven vergen (zowel de Republikeinen als Joe Biden gaven in 2020 1,3 miljard dollar uit), is geld een hot topic. De miljardair, die tussen nu en de verkiezingen in november in verschillende processen zou kunnen verschijnen, heeft al zwaar op campagnegelden vertrouwd om zijn juridische kosten te financieren.

Dit is de reden waarom Donald Trump het geld dat hij heeft ingezameld heeft gebruikt SPolitieke actiecomités (PAC's), dit zijn structuren die verantwoordelijk zijn voor het ontvangen van donaties van individuen en bedrijven die bereid zijn een kandidaat te steunen. Deze organisaties “Wordt gebruikt om communicatie en evenementen voor kandidaten te financieren, maar staat los van de campagnecommissie.”legt Ludivine Gili uit, historicus en directeur van het North American Observatory bij de Jean Jaurès Foundation. Volgens officiële documenten die bij de Amerikaanse verkiezingscommissie zijn ingediend, hebben twee politieke actiecomités in 2023 meer dan 50 miljoen dollar uitgegeven om de juridische kosten van de miljardair te betalen, aldus de Britse krant The Guardian. voogd. Welke “Wijst op de ongelooflijke hoeveelheid geld die Donald Trump heeft ingezameld en die is omgeleid van zijn presidentiële campagne naar zijn juridische strijd.”“, constateert het Britse dagblad.

“Politieke actiecomités verklaren hoe ze hun geld uitgeven, maar ze kunnen er vrijwel mee doen wat ze willen. Ze hebben weinig toezicht.”

Ludivine Gilly, een historicus gespecialiseerd in de Verenigde Staten

In Frankrijk Info

Sommige critici hebben de mogelijkheid in twijfel getrokken dat Donald Trump zijn juridische kosten op deze manier zou betalen, maar “Tot nu toe heeft niemand bezwaar gemaakt [cette pratique] In gerechtigheid”Ludivine Gilly volgt. Deze bedragen worden met name gebruikt om de honoraria te betalen van advocaten die de voormalige president adviseren in de twee zaken waarin hij wordt beschuldigd, in Washington en Georgië, van pogingen om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 te beïnvloeden.

READ  Kunnen we vliegen met verlopen papieren?

De Republikein kan nog steeds op zijn donoren rekenen

De tegenstanders van Donald Trump betwijfelen ook zijn vermogen om de hele campagne met afnemende reserves voort te zetten. Dat zei zijn voormalige tegenstander in de Republikeinse voorverkiezingen, Nikki Haley, begin februari Op het sociale netwerk dat het “Joe Biden is niet te verslaan als hij al zijn tijd en geld aan rechtszaken besteedt.”.

Het is waar dat de miljardair momenteel de Democratische president achtervolgt wat betreft de beschikbare middelen. Volgens rapporten had de campagne van Joe Biden begin maart 71 miljoen dollar in contanten CBS. De commissie van Donald Trump had slechts 33,5 miljoen dollar beschikbaar. Het merendeel van de kosten die het team van de Democratische kandidaat maakte, werd gebruikt om zijn reizen, campagnesites en personeelswerving te financieren. Terwijl de campagne van haar Republikeinse tegenstander en de politieke actiecomités die haar steunen sinds begin 2024 veel geld hebben moeten uitgeven. CBS rapporteert nog eens $10 miljoen aan juridische kosten.

Ook op het gebied van fondsenwerving blijft Donald Trump achter. volgens Washington PostZijn campagne bracht in februari 15,9 miljoen dollar aan bijdragen op, vergeleken met 53 miljoen dollar voor Joe Biden. “Het is nog erg vroeg [dans la course à la Maison Blanche]“Deze bedragen zullen tussen nu en november stijgen.”Françoise Coste bevestigt. De miljardair heeft “Er is nog ruimte“, zegt Ludivine Gilly. Het is mogelijk dat er een negatief effect zal zijn van de juridische kosten op de campagne van Donald Trump, maar tot nu toe zal dit effect tamelijk marginaal zijn.Zij regeert.

“Het probleem zal zich voordoen als het geld opraakt, maar de Republikeinen hebben momenteel miljoenen dollars en Donald Trump zal waarschijnlijk nieuwe donoren aantrekken.”

Ludivine Gilly, een historicus gespecialiseerd in de Verenigde Staten

In Frankrijk Info

Donald Trump kan er ook op rekenen dat zijn schoondochter, Lara Trump, onlangs de tweede plaats bereikte in de Republikeinse Partij. volgens POLITIEKZijn verkiezing zou moeten leiden tot “Samenvoegingsoperaties tussen de Trump-campagne en het Republikeinse Nationale Comité”. Lara Trump gaat een inzamelingsactie organiseren met als uitdrukkelijk doel haar schoonvader te helpen. Françoise Coste bevestigt. “We hebben een soort fusie bereikt tussen de Republikeinse Partij en de familie Trump, allemaal in het financiële voordeel van de voormalige president.”

De miljardair blijft beweren dat de processen tegen hem en het grote bedrag dat het rechtssysteem van New York van hem eist, erop gericht zijn zijn campagne te belemmeren. “Hij zegt dat we hem ‘vernietigen’, maar in plaats daarvan helpen zijn campagne- en politieke actiecomités hem om zijn persoonlijke uitgaven te dekken.” Ludivine Guille wijst erop. De historicus merkt op dat als de zakenman een deel van zijn persoonlijke rijkdom had geïnvesteerd in zijn campagne voor de presidentsverkiezingen van 2016, dit vandaag de dag niet meer het geval is. Bovendien garandeert geld geen succes, merkt hij op de wereld. Acht jaar geleden slaagde Donald Trump erin het Witte Huis te bemachtigen door de helft uit te geven van wat zijn Democratische rivaal, Hillary Clinton, uitgaf.

READ  Een voormalig Goldman Sachs-handelaar leidt de Syriza-partij