Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Komeet Nishimura wordt aangevallen door de zonnewind

Komeet Nishimura wordt aangevallen door de zonnewind

Terwijl hij de zon nadert, wordt de lange plasmastaart van komeet Nishimura steeds vaker aangevallen door de zonnewind.

Nauwkeurige positie:

Hoe komeet Nishimura (C/2023 P1) observeren en fotograferen? De harige ster, ontdekt op 12 augustus door de Japanse amateurastronoom Hideo Nishimura, is op weg naar de zon. Deze komeet is aan het einde van de nacht aan de oostelijke horizon te zien met een magnitude van 6,3, wat astronomen voor een dilemma plaatst. Als ze het aan een donkere hemel wilden zien, moesten ze het op zonsopgang richten, maar de dichtere atmosfeer aan de horizon maakt de helderheid ervan zwak. En als ze wachten tot het opkomt, dan is het de dageraad die het uitwist. Om nog maar te zwijgen van de aanwezigheid van de maan!

Komeetobservatie eindigt wanneer de lucht heel helder wordt. © Michaël Jagger

Er was al het talent van de Oostenrijkse astrofotograaf voor nodig Michaël Jagger om komeet Nishimura bij zonsopgang op 2 september te vangen. Bij deze gelegenheid merken we op dat de staart van het plasma werd aangevallen door de zonnewind.

Polariteitsprobleem:

Hoe verklaren we de zichtbare verstoringen in de gasstaart (afbeelding hieronder)? Het begint allemaal rond de zon, waar het magnetische veld, gegenereerd door de interne bewegingen van het plasma, wordt gedragen door de zonnewind. Het gaat door het zonnestelsel als een interplanetair magnetisch veld, of IMC. wanneer de komeet kruist zonne-afdekblad, wat het gebied is waar de CMI omkeert en de oude plasmastaart zich scheidt. Er vormt zich onmiddellijk een nieuwe staart, met dezelfde polariteit als de nieuwe magnetische sector. Dit is wat er gebeurde met C/2023 P1 bij zonsopgang op 2 september:

READ  GERD: Hier zijn 7 drankjes om te vermijden
De plasmastaart brak bij zonsopgang op 2 september af. © Michaël Jagger

Andere kometen hebben in het verleden een soortgelijke magnetische ontkoppeling laten zien. Dit fenomeen (dat altijd wordt gevolgd door herverbinding) werd in 2007 voor het eerst afgebeeld op een komeet Jij bent. Meest recent werd hij waargenomen tijdens de passage van komeet C/2021 A1 (Leonard) in december 2021.

Je kunt komeetbewegingskaarten vinden op Stillvisie Of download een app zoals Sterren wandeling.

Misschien vind je het leuk:

Volg astronomisch nieuws en ontdek mijn foto’s van de hemel door je te abonneren op het Cielmania-kanaal op FB.