Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Klimaatactivisten richten zich op schilderijen van Vermeer in Nederland

Fotocredit © Reuters

AMSTERDAM (Reuters) – Twee klimaatactivisten van de groep “Just Stop Oil” vielen donderdag symbolisch “Het meisje met de parel” van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer aan in een museum in Nederland. Het glas beschermt het doek zonder het te beschadigen, zo meldt het museum.

Een andere liefhebber plakte zijn handen aan de muur naast een meesterwerk uit 1665 dat te zien is in het Mauritshuis in Den Haag, en een ongeïdentificeerde vloeistof werd op het schilderij geprojecteerd.

Een video op Twitter laat zien dat de twee “Just Stop Oil” T-shirts dragen.

De twee werden samen met een handlanger door de politie gearresteerd, aldus het museum. “Onze restaurateur heeft het doek onderzocht. Gelukkig was het met glas beschermde meesterwerk niet beschadigd”, zei hij.

Twee andere activisten van de organisatie, die pleit voor een einde aan koolwaterstoffen, hebben twee weken geleden een soortgelijke prestatie geleverd door tomatensoep te spetteren op het beschermende glas van Vincent van Gogh’s “Les Tournesols” in de National Gallery in Londen. Hij stak zijn handen op de muur van het museum.

In een video, gefilmd in een museum in Den Haag, vraagt ​​een activist: “Hoe voel je je als je een mooi en kostbaar object voor je ogen ziet vernietigen? Hetzelfde gevoel als de planeet wordt vernietigd.”

(Schrijven door Tangy Chalon, redactie door Jean-Stephen Prosse)
Klik hier voor beperkingen
©2022 Reuters