Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Khosta-2, Langya henipavirus … Moeten we ons zorgen maken over deze nieuwe virusontdekkingen?

Khosta-2, Langya henipavirus … Moeten we ons zorgen maken over deze nieuwe virusontdekkingen?

Geplaatst op woensdag 28 september 2022 om 12:55 uur

Sinds deze zomer heeft de identificatie van twee nieuwe virussen, het Langya-henipavirus en vervolgens Khosta-2, aanleiding gegeven tot bezorgdheid. Er is echter niets aan de hand, merkt Le Parisien op woensdag 28 september.

Sinds de Covid-19-pandemie is het toezicht op nieuwe virussen toegenomen.

Afgelopen augustus wekte het Langia hanniba-virus de nieuwsgierigheid van wetenschappers en een stortvloed aan alarmerende opmerkingen, net als Khosta-2 deze maand. Deze gedetecteerde virussen zijn echter geen echte zorg, meldt Le Parisien, woensdag 28 september.

In het tijdschrift PLoS Pathogens, gepubliceerd op 21 september, testten de auteurs van het artikel de eigenschappen van twee coronavirussen die zijn geïdentificeerd bij vleermuizen in Rusland, die ze Khosta-1 en Khosta-2 noemden. Ze ontdekten toen dat deze laatste cellen infecteert via de ACE2-receptor, zoals SARS-CoV-2 doet, en mensen kan infecteren. Vandaar groeiende bezorgdheid, aangezien de wereld nog steeds herstelt van twee jaar pandemie.

Er zijn geen gevallen van Khosta-2 bij mensen vastgesteld

“Er is niets ongewoons, voor zover vleermuizen dit type coronavirus kunnen herbergen dat de ACE2-receptor gebruikt. Maar dit luidt absoluut geen overgang naar de mens in.”, nuanceer echter Bruno Canard, onderzoeksdirecteur bij CNRS aan de universiteit van Aix-Marseille, met de Parijzenaar. Bovendien zijn er geen gevallen van het Khosta-2-virus bij mensen vastgesteld.

“Deze ontdekking is interessant omdat het de aanwezigheid van nieuwe coronavirussen bij vleermuizen benadrukt. Dit moedigt ons aan om waakzaam te zijn en deze virussen te volgen, zonder te denken dat elk van hen een epidemisch potentieel heeft. Zelfs een epidemie bij mensen.”legt Yannick Simonin, viroloog en docent aan de Universiteit van Montpellier, uit aan het dagblad.

READ  Kaart van de Covid-19-epidemie in Alpes Maritimes, gemeente per gemeente, na een maand opsluiting

Toezicht is veel beter.

Volgens Bruno Canard zouden wetenschappers in de toekomst meer nieuwe virussen moeten ontdekken vanwege: Toezicht is veel beter. Sinds de Covid-19 pandemie. “Het is helemaal niet verwonderlijk dat er nieuwe virussen worden ontdekt, omdat we ze actiever volgen”Yannick Simonin, met de Parijzenaar. “Dit is redelijk goed nieuws, omdat de vroege identificatie bij dieren het mogelijk maakt om te anticiperen op de mogelijke verschijning bij mensen.”concludeert.