Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kevin McCarthy boekt vooruitgang in zijn kandidatuur voor het presidentschap van het Amerikaanse Congres

De verkozen Republikein in Californië slaagde er vrijdag in om een ​​paar Trumpisten zover te krijgen dat ze op hem stemden, ook al was het nog niet genoeg om een ​​einde te maken aan het vierdaagse psychologische drama.

Hij begint eindelijk het licht aan het einde van de tunnel te zien. Op vrijdag 6 januari slaagde de Republikein Kevin McCarthy erin enkele Trumpisten over te halen zijn kandidatuur voor de functie van “president” van het Amerikaanse Congres te steunen, maar dit was niet genoeg om de weg voor hem vrij te maken. Het Capitool, dat precies twee jaar geleden werd aangevallen door aanhangers van Donald Trump, verkeert in een ander soort chaos, verlamd door de rebellie van ultraconservatieve gekozen functionarissen. Favoriet om te vervangen Nancy Pelosi Als voorzitter van het Huis nam Kevin McCarthy voor het eerst een belangrijke voorsprong in zijn kandidatuur, op de vierde dag van bijzonder trage onderhandelingen.

Slechts een paar fanatiekelingen blijven fel gekant tegen zijn verkiezing, en de gekozen vertegenwoordiger uit Californië hoopt hen tegen 22.00 uur (03.00 uur GMT zaterdag) op één lijn te krijgen, wanneer de debatten in omloop zullen worden hervat. “Ik heb de stemmen geteld”Vrijdagmiddag stelde hij een menigte journalisten gerust die hem ondervroegen over de haalbaarheid van zijn kandidatuur. Deze harde kern van ultraconservatieve gekozen functionarissen maakt misbruik van de zeer dunne Republikeinse meerderheid die de tussentijdse verkiezingen van november heeft gewonnen om spoiler te spelen. En de kampen staan ​​na 13 stemmen nog steeds op de post, een scenario dat in meer dan 160 jaar ongekend was.

READ  Joe Biden in Egypte om het Amerikaanse klimaatplan te verdedigen

Deze verlamming van het Amerikaanse Congres heeft zeer tastbare gevolgen: zonder een ‘speaker’, de op twee na belangrijkste figuur in de Amerikaanse politiek na de president en de vice-president, kunnen gekozen functionarissen de eed niet afleggen en dus niet over een wetsvoorstel stemmen. Het is ook onmogelijk om deel te nemen aan parlementaire commissies of om als defensiegeheim geclassificeerde informatie te ontvangen.

De 434 leden van het Huis van Afgevaardigden, het toneel van dit unieke spektakel, blijven stemmen tot er een president is gekozen. Wat over het algemeen slechts een kwestie van een paar uur is, kan over meerdere weken worden uitgesmeerd: in 1856 stemden de gekozen congresleden pas na twee maanden en 133 zittingen in. Maar Kevin McCarthy heeft geen geloofwaardige concurrent. Alleen de naam van groepsleider Steve Scales is in omloop als mogelijke vervanger, zonder dat zijn kansen serieus lijken.

Het ongemak was duidelijk onder de leden van de “grote oude partij”, die grotendeels voorstander zijn van de kandidatuur van Kevin McCarthy, wat leidde tot zeer verhitte debatten. Velen verlieten ook Ark al-Dam uit protest tegen een toespraak op vrijdag van Matt Gaetz, een van de gekozen leiders van de revolutie.

Onder de democraten, waar gekozen functionarissen bij elke stemming allemaal in één blok staan, alsof ze de republikeinse verdeeldheid nog wat meer willen onderstrepen, hebben we het op de een of andere manier druk. De partij van Joe Biden toont misschien eenheid rond haar leider, Hakeem Jeffries, maar zijn kamp heeft niet genoeg stemmen om deze verlamming te beëindigen.

READ  Italië: zeven doden, waaronder familie, bij helikoptercrash

Democraten hekelden vrijdag ook krachtig de wurggreep van de volgelingen van Donald Trump – van wie velen nog steeds weigeren de nederlaag in 2020 toe te geven – aan de Republikeinse Partij, twee jaar na de aanval van zijn aanhangers op het Capitool. “De chaos in de Tweede Kamer is weer een voorbeeld van hoe een extremistische partij (…) hen verhindert te regeren”Senaatsleider Chuck Schumer stelde gerust. Verjaardag van de aanval op het Capitool “Het zou een signaal moeten zijn voor de Republikeinse Partij om het Trumpisme te verwerpen dat haar van mislukking naar mislukking leidt.”zei hij in een verklaring.