Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kernfusie: de VS staat op het punt een ‘grote doorbraak’ aan te kondigen

Geplaatst op 12 december 2022 om 12:15 uurBijgewerkt 12 dec. 2022 om 16:50 uur

Wat als de mensheid gewoon een grote stap zou zetten in het beheersen van de energie van de zon? Zondagavond zei het Amerikaanse ministerie van Energie dat het voorbereidingen trof om een ​​”grote wetenschappelijke doorbraak” op het gebied van kernfusie aan te kondigen.

Gezien de energie van de toekomst bestaat dit uit het samensmelten van twee atoomkernen tot een zwaardere kern, terwijl de splijting die in de huidige kernreactoren wordt gebruikt, neerkomt op het breken van de kernen van zware atomen door ze te bombarderen met neutronen. Naast een veel grotere hoeveelheid energie die vrijkomt, heeft fusie ook het voordeel dat er geen langlevend radioactief afval ontstaat.

120% rendement

Het nadeel tot nu toe is dat de energie die nodig is om de fusiereactie in stand te houden, zelfs voor een korte tijd, in de experimentele reactoren veel hoger is gebleven dan de verkregen energie. Maar die barrière is mogelijk overwonnen door het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) in Californië.

volgens “Financiële tijden”, Die citeert verschillende bronnen die de resultaten kennen, een recent experiment maakte het mogelijk om 2,5 megajoule energie te produceren, voor een uitgave van 2,1, een rendement van 120%. Dit zal de eerste fusiereactie zijn die resulteert in een nettowinst.

Om dit te bereiken, gebruikte het lab een techniek genaamd “traagheidsopsluiting”, door een bolletje waterstofplasma te bombarderen met een van de krachtigste lasers ter wereld. Een andere methode van magnetische opsluiting die vaak wordt gebruikt in experimentele reactoren – zoals die in aanbouw in Cadarache (Bouches-du-Rhône) – is het controleren van het plasma met krachtige magneten.

READ  MaPrimeRénov', Tariefschild, Energiecheck, Houtcheck: alles wat u moet weten om uw weg te vinden in deze hulpmiddelen

Gebouwd op een terrein ter grootte van drie voetbalvelden, richt LLNL ongeveer 200 laserstralen in een klein punt om daar een grote hoeveelheid energie te concentreren, wat nodig is om een ​​fusiereactie op gang te brengen. De faciliteit is $ 3,5 miljard Die had vorig jaar al 1,37 megajoule geproduceerd, 70% van de energie daarna verbruikt, wat al een ongekend rendement is.

De resultaten worden dinsdag bekendgemaakt door de Amerikaanse minister van Energie Jennifer Granholm van LLNL. De tester was blij te kunnen zeggen dat de data-analyse “nog bezig is”. “We kijken ernaar uit om meer informatie te delen wanneer het proces is voltooid”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Een “historisch moment”?

Als deze hack […] Congreslid Ted Liu uit Californië twitterde nadat een artikel was gepubliceerd in de Financial Times. “We zullen getuige zijn van een moment in de geschiedenis als de resultaten worden bevestigd”, schat het Britse dagblad de Amerikaanse natuurkundige Arthur Turrell, een specialist in kernfusie.

Er komt ook reclame wet op inflatievermindering, Het grote hervormingsplan dat door de regering-Biden wordt verdedigd, is met name van plan om 370 miljard dollar te investeren om de Amerikaanse economie koolstofvrij te maken. Deze doorbraak zou dus kunnen leiden tot een aanzienlijke versnelling van de financiering van fusiegerelateerde projecten.