Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Justitie schorst procedure tegen Catalaanse leider Carles Puigdemont, in afwachting van Europese beslissing

Carles Puigdemont zal blijven wegrennen van
gerechtigheid Spaans? Madrid vervolgt hem al bijna vier jaar op beschuldiging van opruiing en verduistering en de afgebroken onafhankelijkheidsverklaring van de republiek
CataloniëMaandag verscheen de voormalige burgemeester van Girona voor rechters bij het Sardijnse Hof van Beroep van Sassari, die beslag legden op het Europees aanhoudingsbevel dat door Spanje was uitgevaardigd ter voorbereiding op zijn uitlevering.

Hij werd op 23 september bij aankomst op de luchthaven van Alghero gearresteerd om deel te nemen aan een Catalaans cultureel festival, Toen werden ze de volgende dag vrijgelaten en beloofden ze de hoorzitting van maandag bij te wonen. De drie rechters van het hof van beroep van Sassari hebben eindelijk besloten… om nergens over te beslissen en te wachten op het hoger beroep van de verdediging van Carles Puigdemont voordat het Europese rechtssysteem slaagt.

In ballingschap voor 4 jaar

EP-lid Sinds 2019 eist Puigdemont het herstel van zijn immuniteit als EP-lid om zich te verzetten tegen het uitleveringsverzoekSpanje. Het Europees Parlement heeft hem op 9 maart met een grote meerderheid van stemmen zijn immuniteit ontnomen, een maatregel die op 30 juli door het Gerecht werd bevestigd.
Europeese Unie. Maar tegen het besluit van het Europees Parlement is beroep aangetekend en het definitieve oordeel ten gronde moet nog worden gegeven.

“Het is vier jaar geleden dat we in ballingschap aankwamen” in België, herinnert de Catalaanse leider zich ’s avonds tijdens een persconferentie in Alghero, de enige Italiaanse stad met de Catalaanse cultuur en taal. “Sindsdien kreeg ik te maken met drie verschillende jurisdicties, in België, Duitsland en Italië”, landen waar hij werd gearresteerd op grond van het Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Madrid, en vervolgens werd vrijgelaten. “Spanje heeft gefaald in zijn politieke doelen”, zei hij telkens.

READ  In Brasilia blijven de supporters van Jair Bolsonaro de nederlaag ontkennen

Het strafbare feit van opruiing is niet opgenomen in het Italiaanse wetboek van strafrecht, wat de procedure voor mogelijke uitlevering erg ingewikkeld maakt. Zijn arrestatie in Italië veroorzaakte ook opschudding in Spanje, waar de relatie tussen Madrid en Barcelona is bekoeld sinds amnestie in juni werd verleend aan de negen separatistische leiders die tot gevangenisstraf waren veroordeeld voor hun rol in de afscheidingspoging van 2017. Stop. Laten we voor dit conflict een politieke, geen juridische, oplossing vinden”, besloot Puigdemont op Sardinië.