Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Japan mikt op de eerste maanlanding in een gewaagde Slim-missie

Japan mikt op de eerste maanlanding in een gewaagde Slim-missie

Om zich voor te bereiden op de volgende stappen in de verkenning door robots en mensen van het zonnestelsel, ontwikkelt de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA kleine, lichte en uiterst nauwkeurige landingstechnologie. Om het in reële omstandigheden te testen en te valideren, heeft JAXA de Slim-missie ontwikkeld die op het punt staat op te stijgen om de maan te bereiken. Het streeft naar een nauwkeurige landing in een ruig gebied binnen 4 tot 6 maanden.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd

Eind deze zomer zullen verschillende ruimtevaartorganisaties zich verzamelen op het oppervlak van de maan. Na het mislukken van de Russen met de Luna-25-sonde en het succes van de Indianen, die als eersten op Antarctica landden met de Chandrayaan-3-sonde, was het de beurt aan de Japanse missie Slim.Slimme lander voor maanverkenning) om naar de maan te reizen. Het staat gepland voor 27 augustus – voorlopig gepland voor de nacht van 25 op 26 augustus – op hetzelfde H-IIA-lanceerplatform dat Xrism zal sturen, het röntgen- en spectroscopie-observatorium, waarvan we de missie in een vorig artikel kort hebben beschreven. Deze lancering vindt plaats vanuit het Tanegashima Space Center in Japan en wordt live uitgezonden JAXA YouTube-kanaal.

Van zwarte gaten tot clusters van sterrenstelsels: XRISM onthult de diepste geheimen van het universum

Met Slim wil Japan zijn eerste succesvolle maanlanding realiseren, na het mislukken van Hakuto’s eigen missie in april 2023. Slim, wat staat voor ‘Smart Lander for Exploring the Moon’, is de eerste maanlander van Japan van ruimtevaartorganisatie JAXA. . . Dit is een demonstratiemissie bedoeld voor een precisielanding op het maanoppervlak. Het Slim-vliegtuig is ongeveer 2,7 meter lang, 1,7 meter breed en 2,4 meter hoog en heeft bij het opstijgen een massa van ongeveer 730 kilogram, inclusief 200 kilogram brandstof. Het zal zijn eigen voortstuwingssysteem gebruiken om de maan te bereiken, en daarmee de grote hoeveelheid brandstof (70% van de totale massa van de satelliet). Na ongeveer drie tot vier maanden reizen zal de sonde rond de maan reiken en ongeveer een maand in een baan om de aarde blijven voordat hij aan zijn afdaling naar de aarde begint.

READ  De verbazingwekkende persistentie van het ebolavirus

Een zeer gewaagde eerste poging

Het doel van Selim is om nauwkeurige landingstechnieken te valideren, waardoor de toegang tot moeilijk te bereiken maanterrein wordt vergemakkelijkt. Het zal radar gebruiken in combinatie met een grondbeeldherkenningssysteem om kraters en andere topografische kenmerken te helpen identificeren die de precieze landing zouden kunnen verstoren, tot op 100 meter van zijn doel.

Deze nauwkeurigheid van 100 meter zou niet al te groot zijn omdat Slim van plan is te landen in de Xioli-krater, die slechts 300 meter breed is en zich bevindt Merrie Nectaris. Deze landingsplaats werd gekozen op basis van observatiegegevens van de Kaguya-satelliet. Het landingssysteem is vrij eenvoudig en maakt gebruik van een aluminium frame dat leegloopt en de schok absorbeert wanneer Slim op de maan landt.

In de toekomst zal precisielanding essentieel en fundamenteel zijn voor de verkenning van het zonnestelsel door robots en mensen. Zoals JAXA opmerkt, Naarmate de kennis van het zonnestelsel door de mensheid toeneemt, zal de toegang tot specifieke, zeer interessante objecten steeds noodzakelijker worden om een ​​hele reeks wetenschappelijke, technologische en economische redenen. “.

Precisielandingsplatform, vrijwel overal

Deze missie, met zijn verrassend lichte structuur, maakt haar interessant en onderscheidt haar van andere landers, wat interessant is omdat ze zou kunnen bijdragen aan het diversifiëren en versnellen van verkenningsmissies van het zonnestelsel op planeet Aarde. Relatief zwaardere lading dan de transitiemissie. Deze precisie en het vermogen om vrijwel overal te landen is een pluspunt als je weet dat het doorkruisen van steile hellingen en oneffen terrein nog steeds een hoge moeilijkheidsgraad voor rovers met zich meebrengt. Daarom is het belangrijk om succesvol te landen op ontoegankelijk terrein om toekomstige verkenningsmissies te helpen diversifiëren. La JAXA, dat speciale verkenningsmissies uitvoert en monsters van asteroïden retourneert, gebruikt soms Slim-technologie om ambitieuzere missies naar deze kleinere lichamen uit te voeren.

READ  Covid: Waarom krijgen sommige mensen het virus niet als ze bij een positief persoon wonen?

Drie gereedschappen aan boord

Slim heeft drie instrumenten bij zich, waaronder een multiband spectroscopische camera, om de samenstelling van de omringende rotsen na de verzakking te bestuderen. Deze afbeeldingen kunnen aanwijzingen opleveren die de vormingsgeschiedenis van de maan helpen beter te begrijpen. de lander Bevat ook een kleine sonde genaamd Maanverkenningsvoertuig (LEV) dat zich net voor de landing van Slim scheidt om de manoeuvre uit te voeren. Bovendien omvat de missie een laserreflector van NASA voor precisiemetingen.