Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

James Webb duikt in de mysteries van supernovae

James Webb duikt in de mysteries van supernovae

James-Webb begon geobsedeerd te raken door de Hubble-telescoop door onze studie van supernova’s en de nucleosynthetische processen die ze mogelijk maken te vernieuwen. Bedenk dat deze explosies in de interstellaire tussenliggende kernen van zuurstof, stikstof, koolstof maar ook ijzer injecteren, kernen die niet door de oerknal zijn geproduceerd en die de basis vormen van de moleculen van levende wezens.

Explosies van sterren hebben astronomen en astrofysici gefascineerd, in ieder geval sinds heroïsche tijden lucht bouwers (met name Tycho Brahe en Johannes Kepler) om de termen van Jean-Pierre Luminet te gebruiken. Ze wisten helemaal niet wat deze nieuwe sterren waren, deze Stellaire novae Hij verscheen plotseling op de Heavenly Vault. We zullen moeten wachten op XXH Eeuw met de ontwikkelingen van de kwantumfysica en kernfysica van atmosferische organen om onderscheid te maken tussen supernova’s en supernova’s enerzijds, en vervolgens tussen een type SN II supernova en een type SN Ia supernova anderzijds, eerst uit een waarneming en daarna uit een theoretisch standpunt.

Een van de toonaangevende artikelen over De aard van SN Ia Het dateert uit de jaren zestig en we hebben het te danken aan Fred Hoyle en William Fowler. De onderzoekers begrepen dat we in de aanwezigheid waren van thermonucleaire explosies van witte dwergsterren die voornamelijk een mengsel van koolstof en zuurstof zijn. Een van de bijproducten van deze kosmische explosies die op miljarden lichtjaren afstand te zien zijn omdat ze zo helder zijn, zijn ijzerkernen die in rode bloedcellen en in de kern van de aarde worden aangetroffen.

READ  Dit gebeurt er met je lichaam als je elke dag vlees eet

Explosies die radioactieve elementen produceren

Deze kosmische bakens worden ook gebruikt om de versnelde uitdijing van het zichtbare universum te bestuderen en licht te werpen op de aard van wat we donkere energie noemen, en ze hebben niet al hun geheimen prijsgegeven.

Gelukkig heeft de noösfeer een frisse blik in een baan om de aarde en begint ze zich in die mysteries te verdiepen. Je raadt het al, het is de James Webb-telescoop, die uiteindelijk alleen de voormalige Hubble-telescoop overneemt voor hetzelfde soort onderzoek.

In dit geval is een internationaal team van onderzoekers toegewijd aan het bestuderen van het overblijfsel van SN 2021aefx, een SN Ia-type supernova waarvan de explosie in november 2021 werd ontdekt. ​​Zoals beschreven in het artikel gepubliceerd in Astrofysische dagboekbrieven Overigens vond de gebeurtenis plaats in het Seyfert-achtige spiraalstelsel NGC 1566 — ook bekend als de ‘Spaanse danser’ — op ongeveer 40 miljoen lichtjaar afstand van de Melkweg in de richting van het sterrenbeeld Dorad.

De JWST-waarnemingen werden ongeveer een jaar na de SN 2021aefx-explosie en in het infrarood gedaan. Zoals aangegeven, in een persbericht vanUniversiteit van OhioMichael Tucker-onderzoeker Centrum voor Kosmologie en Astrodeeltjesfysica :” Witte dwergexplosies zijn belangrijk op het gebied van kosmologie omdat astronomen ze vaak gebruiken als indicatoren van afstand. Het produceert ook veel van de elementen uit de ijzergroep in het universum, zoals ijzer, kobalt en nikkel. “.

In feite produceert de explosie eerst een radioactieve isotoop van nikkel die snel vervalt tot een onstabiele isotoop van kobalt, afhankelijk van de reactie. 56nee → 56Co. Dan vindt er weer een reactie in een ketting plaats 5656IJzer: De energie die vrijkomt en de deeltjes die deze desintegratie vergezellen, roteren vervolgens in de projectielen van materie die het resultaat zijn van de explosie, zelf ondergedompeld in magnetische velden.

READ  Hypothyreoïdie: 7 voedingsmiddelen die u aan uw dieet moet toevoegen

Een sleutel tot het controleren van de chemische evolutie van sterrenstelsels

Michael Tucker en collega’s waren druk bezig met het bestuderen van NGC 1566 om een ​​beter algemeen begrip te krijgen van hoe bepaalde chemische elementen na een explosie in het omringende universum werden uitgestoten, toen ze zich realiseerden dat JWST-beelden informatie konden geven over supernova SN 2021aefx. Begrijpen hoe deze stellaire interacties de verdeling van ijzerelementen in het universum beïnvloeden, zou nucleaire astrofysici en kosmologen een dieper inzicht kunnen geven in de chemische evolutie van sterrenstelsels. Het is nog steeds noodzakelijk om alle mechanismen die aan het werk zijn te begrijpen.

Als verklaring vanUniversiteit van Ohio, JWST’s nabij-, midden- en infraroodwaarnemingen gaven aan wat er gebeurde met het verval van kobalt-56 in ijzer-56. De theorie voorspelde al een tijdje of de kernen zouden uitsterven Eindelijk In het interstellaire medium moet de energie die vrijkomt bij dit type interactie beperkt blijven tot de nevel die wordt gevormd door het materiaal dat door de explosie wordt uitgestoten.

Dit is een van die onderzoeken waar, als onze resultaten niet waren wat we verwachtten, ze echt zorgwekkend zouden zijn. We hebben lang aangenomen dat energie niet ontsnapt uit projectielen, maar tot de ontdekking van JWST was dit slechts een theorie. Deze studie bewijst bijna 20 jaar wetenschap. Dit beantwoordt niet alle vragen, maar het toont in ieder geval goed aan dat onze aannames niet catastrofaal verkeerd waren. zei Tucker.

Daarom ondersteunen de verkregen resultaten het model waarin de magnetische velden in het materiaal van de ster die door een explosie van het type SN Ia is opgeblazen, een groot deel van de energie vasthouden die wordt gegenereerd door het verval van kobaltisotopen.

READ  De vage gloeidraad wijst naar het zwarte gat in het hart van de Melkweg

De kracht van JWST is werkelijk ongeëvenaard. Het is echt veelbelovend dat we dit soort wetenschap doen, en met JWST is de kans groot dat we niet alleen hetzelfde kunnen doen voor verschillende soorten supernova’s, maar het ook beter kunnen doen. Michael Tucker concludeert.