Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Jacco Verhaeren, toekomstig hoofd Frans zwemmen: “realistisch, maar ook optimistisch”

De Nederlander Jacco Verhaeren zal het lot van het Franse zwemmen na de Olympische Spelen in Tokio in handen nemen.

Het Franse zwemmen zal aan het einde van de Olympische Spelen in Tokio een ongekende wending nemen. Voor het eerst neemt een buitenlandse technicus de leiding van het Franse team over: de Nederlander Jaco Verhaeren, een prominent figuur in de zwemwereld. Hij was het die Peter van den Hoogenband naar de top leidde en 10 Olympische titels won in zijn coachingcarrière. In 2013 nam hij de controle over het Australisch zwemmen over, toen op dieptepunten. Hij verliet het na zeven jaar en keerde terug naar een groot land in het wereldzwemmen. Nationaal Zwemhoofd Julien Isoulier kwam in 2018 voor het eerst in contact met de Bataafse coach toen hij het stokje overnam. De zaak eindigde op instigatie van het Nationaal Sportbureau. “Door discussie met Jacco en met de ANS, realiseerden we ons dat er een kennis was die we in Frankrijk niet hadden, de details van de Issoulié. We hadden een zeer korte tijd vooruit, dus het was noodzakelijk om van de tijd te profiteren en te besparen de ervaring van professionals die deze dingen eerder hadden meegemaakt.” DTN hoopt met de komst van de 52-jarige Nederlander “de organisatie te helpen verbeteren, zodat de Fransen verder zwemmen”. Het is een enorme uitdaging voor Jaco Verharen, die nog geen Frans spreekt, die Frankrijk daar zal moeten laten schitteren op zijn wedstrijden in Parijs, maar zich ook voorbereidt na 2024. Hij zal het stokje overnemen na de Olympische Spelen van Tokio. Tegen die tijd zal hij het team, opgericht met Richard Martinez en Olivier Nicholas, leiden voor de Blues in Japan.

Waarom ben je deze uitdaging met Frans zwemmen aangegaan?

Frans zwemmen heeft altijd al grote talenten gehad. Een talent waar je mee kunt werken en resultaten kunt boeken. Dus wat me ja zei, was de pool van talent in het Franse zwemmen en de kwaliteit van de coaches. Ik heb altijd de talenten in dit land bewonderd. In de Olympische sport is het kunnen werken in een land waar de Olympische Spelen plaatsvinden een kans die niet vaak voorkomt, het is heel opwindend. Dan voeg ik eraan toe dat ik vanuit mijn ervaring in Australië heel graag werk met verschillende mensen, verschillende culturen, mensen die ik niet eerder kende. Ik ben een nieuwsgierig persoon dus ik ben erg benieuwd wat ik in Frankrijk zal aantreffen. Ik hoop de coaches en atleten van het team te kunnen helpen.

De Spelen van 2024 in Parijs komen eraan. Het zou moeilijk zijn om iets te bereiken in slechts 3 jaar, toch?

Ik ben blij dat je het al begreep… Ik denk dat we allemaal begrijpen dat drie jaar zwemmen om je voor te bereiden op de Olympische Spelen kort is. We zullen dus voortbouwen op het talent dat al in het Franse team zit en er zullen zeker ook jonge atleten uitkomen. Maar we weten ook dat Frankrijk geweldige coaches heeft waarmee we kunnen samenwerken. We zullen de samenwerking samen ontwikkelen en hopelijk kan ik mijn ervaring van de afgelopen jaren gebruiken om het team te versnellen en op te bouwen, niet alleen tijdens de Olympische Spelen maar ook alles wat eraan vooraf gaat, waar we veel van elkaar leren. . Vanuit onze persoonlijke ervaringen delen we dit. Want we zijn het er allemaal over eens dat drie jaar niet lang is om je voor te bereiden op de Olympische Spelen.

READ  Mbappé werpt een veel groter financieel probleem op dan het probleem van Neymar in de controverse

Heb je al zicht op de staat van het Franse zwemmen? Wat zullen de belangrijkste moeilijkheden zijn?

Ik denk niet dat ik me echt bewust ben van de mogelijke moeilijkheden waarmee iemand te maken zou kunnen krijgen. Op dit moment denk ik dat het belangrijk is om met een open geest aan een taak als deze te beginnen. Mijn competitie begint wanneer de atleten en hun steun terugkomen uit Tokio. Natuurlijk na de pauze. Dan is mijn eerste doel in de eerste weken en maanden om te luisteren naar de atleten en coaches om te begrijpen waar ze voor staan. Om te begrijpen wat zij denken, kunnen ze het volgende niveau bereiken en dan samen met de federatie bekijken hoe we deze coaches en atleten kunnen helpen om de beste resultaten te behalen. Ik zal dus niet beginnen met te praten over mogelijke moeilijkheden, maar ik weet zeker dat er allerlei uitdagingen op ons af zullen komen. Het zou naïef zijn om te denken dat alles soepel zal verlopen. Het maakt deel uit van hoge prestaties. Ik wil dus eerst weten wat hun gemoedstoestand is, wat zij van de situatie vinden en hoe we samen de prestaties kunnen verbeteren. Niets is gemakkelijk in hoge prestaties, ik denk dat ik door de jaren heen heb geleerd.

Je komt uit een land, Nederland, dat altijd al veel talent heeft gehad, en dan Australië, dat een geweldig land is om te zwemmen. Frankrijk is een nieuwe generatie, niet op het hoogste niveau…

Ik vind de geschiedenis van het Franse zwemmen erg boeiend. Het winnen van de 4x100m estafette in 2012, maar had ook individuele overwinningen met Mfatt, Agnil en Bernard… en ik kan nog steeds doorgaan. Ongelooflijke atleten. We moeten eraan wennen dat deze sporters niet meer bestaan. Ik denk dat Tokio een soort referentiepunt zal zijn voor waar Frankrijk zich op wereldschaal bevindt. Eens kijken hoe het gaat en natuurlijk hopen op de best mogelijke resultaten. Maar ik denk dat we deze spellen als basis kunnen nemen om te zien waar we gaan beginnen en van daaruit verder werken. Ik ben realistisch, maar ook optimistisch over de Franse kansen. Ik geloof ook dat het hosten van de Olympische Spelen thuis enthousiasme zal opwekken en de mogelijkheden zal vergroten. In uw land? 60? 70 miljoen mensen er moeten per se talenten zijn! Het is dus onze taak om ze te vinden. En geef ze de beste omstandigheden om te presteren. Misschien is dit het hoofddoel.

READ  De Rode Duivels onder de loep: Wie is de meest gedopte, oudste, hoogste scorer,...?

Heb je al een idee van de organisatie die je wilt opzetten voor het Frans zwemmen?

Ik denk dat ik volgende maand, misschien zelfs daarvoor, begin met Frans lezen en eraan werken. Om beter te begrijpen wat er wordt geschreven en gezegd. Hoop dat je snel beter wordt. Ik zal het niet vloeiend spreken, maar als ik mezelf kan begrijpen en begrijpen, is het een goed begin zonder veel vertaling. Ik zal me niet bemoeien met de Olympische voorbereidingen voor Tokio. Ik denk dat de tijd erg kort is en ik weet dat de coaches hun plan al hebben om zich voor te bereiden op Tokio. Het zou meer schelen dan het zou kunnen helpen. Ik zal me voorbereiden om de volgorde en plaats van elk van hen in Frankrijk te begrijpen. En eind augustus, misschien als iedereen thuis is en weer gaat trainen, ga ik naar de trainingslocaties. Gewoon om de coaches en zwemmers te ontmoeten en de observatie te starten. Realiseer hun behoeften. Mijn baan zal geen bureaubaan zijn. Ik heb nog nooit een bureau gehad en hoop dat ook nooit te krijgen. Het is mijn taak om met coaches te werken, ze te zien, te ontmoeten en een band met ze op te bouwen. Dit wordt mijn eerste baan. Tegenwoordig vereisen hoge prestaties ook deskundige bijdragen in competitiediagnose en trainingsanalyses. Dus we zullen ook moeten uitzoeken hoe we op dit punt kunnen helpen. De wereld is groter dan coaches en atleten. Dat zijn natuurlijk de basiselementen. Maar we moeten er ook voor zorgen dat we de juiste mensen hebben, en ik weet zeker dat er echt geweldige experts in Frankrijk met hen samenwerken. We moeten met iedereen praten om te zien hoe we coaches en atleten kunnen helpen.

Denk je dat het over 3 jaar mogelijk zal zijn om jonge zwemmers naar het Olympisch podium te brengen?

absoluut ja. Ik denk dat er veel soorten talent zijn. Degenen die we van jongs af aan zien, degenen die we merken en zien vooruitgang in de loop van de maanden en jaren. Maar er zijn ook talenten die we niet zo snel zien komen en gaan. Ik denk niet dat mensen twee jaar voor de Olympische Spelen van 2016 wisten wie Kyle Chalmers (Australisch Olympisch kampioen op de 100 meter in Rio de Janeiro) was. Het gebeurde snel en het ontwikkelde zich al twee jaar voor de Olympische Spelen en heel snel. Ik denk dat er altijd verrassingen zijn, opkomend talent en wat we zeker terug zullen zien bij deze games, zeker omdat dit jaar niet meer te wijten is aan uitstel. Ik ben er vrij zeker van dat er nieuwe namen zullen verschijnen in het Franse zwemmen. Het is moeilijk te zeggen welke namen ik momenteel niet ken die op dit moment de Federatie zelf zouden kunnen zijn. Ik hoop dat we wat verrassingen hebben.

READ  Guardiola zal klaar zijn om 300 miljoen rekruten te laten vallen!

Frans zwemmen heeft enkele individuele kenmerken, maar er zijn ook mazen in sommige evenementen. Hoe heb je zwemmers die aan meer evenementen kunnen deelnemen?

Elk land ter wereld, zelfs het beste ter wereld, heeft zijn sterke maar ook zijn zwakke punten. Ik geef je een voorbeeld. Toen ik aan mijn opdracht in Australië begon, hadden we geen schoolslagzwemmer. Dus begonnen we specifieke cursussen te organiseren waarbij we de beste brouwerijen van het land binnenhaalden. Maar niet alleen zwemmers, maar ook coaches zijn geïnteresseerd in deze evenementen. We hadden ook experts om ernaar te kijken. Tegenwoordig hebben Australiërs vooral op de 200 meter zeer efficiënte brouwers. Het komt voort uit dit systeem. Ik denk dat het meestal meer dan drie jaar duurt om een ​​generatie op te bouwen. Omdat je moet beginnen met jeugdontwikkeling, deze cursussen organiseren, kennis en ervaring vergroten en delen met coaches om de discipline competitief te maken. Dus ik denk echt dat talentontwikkeling iets heel anders is en het zal zeker gebeuren na 2024. Nu jong talent opduikt vóór wedstrijden, kun je sommige dingen in je trainingsmethoden versnellen. Maar talentontwikkeling begint op de leeftijd van 10-11. Met stadia om te groeien in elk niveau. De Federatie richt zich niet alleen op hoge prestaties, maar ook op wat kan worden gedaan om zijn zwakke punten te verbeteren, bijvoorbeeld schoolslag vandaag in Frankrijk wordt beschouwd als een zwakke zwempartij en het is niet alleen een individueel probleem, maar ook voor vervangingen. Dus we moeten het ontwikkelen, maar helaas en we moeten realistisch zijn, het zal tijd kosten na Parijs 2024. Er is een project gericht op het verbeteren van wat we hebben voor 2024 en een ander project dat na 2024 verder zal worden opgenomen.