Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Is het echt mogelijk om af te vallen terwijl je slaapt?

Is het echt mogelijk om af te vallen terwijl je slaapt?

De alomtegenwoordigheid van fastfood in ons dagelijks leven is een van de belangrijkste factoren die verantwoordelijk zijn voor de gewichtstoename-epidemie die momenteel onze samenleving treft. We worden blootgesteld aan een ongelooflijke hoeveelheid voedselproducten die vol zitten met suiker en vet (en dus calorieën): natuurlijk in de talloze fastfoodproducten die ons land zijn binnengedrongen, maar ook op plaatsen die meestal niets met voedsel te maken hebben, zoals benzinestations .

Afvallen terwijl je slaapt

De ruime beschikbaarheid van deze calorierijke industriële producten, in combinatie met de voortdurende hype, zorgt ervoor dat een groot aantal mensen veel te veel eet en tegelijkertijd overgewicht opstapelt.

Als de middelomtrek van de bevolking de afgelopen decennia dramatisch is toegenomen, is dat niet te wijten aan een gebrek aan wil of luiheid; Het is vooral het resultaat van de “zwaarlijvige” omgeving waarin we leven, die ons aanmoedigt om op elk moment van de dag te eten, waar we ook zijn.

Het duurt 8 tot 12 uur zonder iets door te slikken

Een direct gevolg van deze overvloed aan voedsel is een verandering in de structuur van maaltijden: in plaats van drie keer per dag te eten, is het gebruikelijk geworden om op elk moment, zelfs ’s avonds laat, een kleine snack te “eten”. En volgens een recente studie kan het eten van deze snacks gedurende de dag aanzienlijk bijdragen aan gewichtstoename en obesitas.

Als ratten bijvoorbeeld op elk moment van een dag van 24 uur onbeperkt kunnen eten, komen ze snel aan en worden ze metabolisch ongezond (prediabetes).

Aan de andere kant, wanneer dieren dezelfde hoeveelheid calorieën eten, maar voor een kortere periode (8 tot 12 uur), blijven ze slank en gezond, zelfs als dat voedsel veel suiker en vet bevat.

READ  Grenoble hittegolfwaarschuwing: een historisch hitterecord breken?

Met andere woorden, niet alleen de totale hoeveelheid gegeten calorieën is verantwoordelijk voor gewichtstoename, maar ook de tijdsperiode waarover maaltijden worden verdeeld.

Darmbacteriën hebben ook hun gang

Hoe leggen we uit dat een simpele 12 uur vasten een verschil kan maken in vetophoping?

Volgens een studie van dezelfde onderzoeksgroep is deze bescherming te danken aan het gunstige effect van vasten op de circadiane ritmes die onze stofwisseling beheersen. De microbiële darmflora is bijzonder gevoelig voor deze vasten-/voedingscycli en het lijkt erop dat de nachtelijke vastenperiode de microbiële diversiteit heeft hersteld die nodig is voor het metabolisme van voedsel dat gedurende de dag wordt geconsumeerd.

Wetenschappers merkten bijvoorbeeld op dat zwaarlijvige muizen een onevenwichtige bacteriële flora hadden, maar het simpele feit dat ze 12 uur lang werden onderworpen aan een snel herstel van de microbiële balans en tegelijkertijd verbeterde de metabole efficiëntie.

Met andere woorden, onze manier om de energie in voedsel op te nemen wordt sterk beïnvloed door onze microbiële flora, en een cyclus van vasten/eten van 12 uur is absoluut noodzakelijk om de goede werking van deze flora te behouden.

Om slank te blijven, is het absoluut noodzakelijk om de complexiteit van onze biologische klok te respecteren en op geen enkel moment iets te eten. Vermijd vooral tussendoortjes voor het slapengaan!

bron

Chacks A en anderen. Tijdgebonden voeding is een preventieve en therapeutische interventie tegen verschillende voedingsproblemen. MetaCell 20: 991-1005.

Zarrinpar A et al. Dieet en voedingspatroon beïnvloeden de dagelijkse dynamiek van het darmmicrobioom. cel meta. 2014; 20: 1006-17.

Lees ook: Vasten en caloriebeperking stimuleren de stofwisseling

Volg ons op Google Nieuws * PRESSE SANTÉ wil gezondheidskennis overbrengen in een taal die voor iedereen toegankelijk is. In ieder geval kan de verstrekte informatie de mening van een gezondheidsprofessional niet vervangen.