Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Straatsburg is de jacht op tijgermuggen in volle gang

Geplaatst op dinsdag 24 augustus 2021 om 12:24 uur

Klein, geheimzinnig en stedelijk, hij is ook bloeddorstig en een potentiële drager van gevaarlijke ziekten: in Straatsburg, waar de tijgermug broedt, is de zoektocht naar stilstaand water in de tuinen in volle gang.

“Mijn vrouw komt daardoor niet meer”, zegt Jose Sampaio bij de ingang van de grote familietuin die hij huurde. Een verblijf in het groen deze zomer eindigt vaak met een concert van klappen in de lucht en krabsessies.

Zware regenval zorgde voor de verspreiding van de zogenaamde “inheemse” mug, evenals de tijgermug, Aedes albopictus, herkenbaar aan zijn prachtige witte strepen.

“Er is meer dan normaal”, benadrukt Jean-Pierre Danard, penningmeester van de Schiltgenheim Workers’ Gardens Association, die citroengras, beroemd om zijn afweermiddel, kweekt in zijn botanische tuin in deze stad aan de grens met Straatsburg.

Gewapend met een rol muskietennetten en een lange schep om te controleren op larven en folders, onderzochten Christelle Bender en Alexis Bergeron van de Bas-Rhin Mosquito Control Union (SLM67), de algemene operator van de divisie, de steegjes van duizenden volkstuinen in Straatsburg om tuinders te informeren over de gevaren van tijgermuggen.

– stadsmug –

“100% stedelijk”, Aedes albopictus groeit bij 80% van de individuen en is schadelijker omdat het overdag constant bijt en virale ziekten kan overbrengen zoals dengue, chikungunya of Zika die eerder door een patiënt zijn gestoken.

“Absoluut alles dat water kan vasthouden en kunstmatig kan zijn, kan een voedingsbodem vormen”, legt Christelle Bender, technisch directeur van SLM67, uit, die adviseert om alles te legen dat regenwater kan verzamelen, niet een kleine asbak.

READ  Lees wanneer u in aanmerking komt voor de vaccinatie

Het muskietennet op de regenwateropvangbak van José Sampaio is opgeknapt en goed afgesteld bevonden. Maar op het naastgelegen perceel is er een opblaasbaar zwembad naast een geperforeerde ton, een stapel bekers en een gieter op de vloer. Kortom een ​​paradijs voor tijgermuggen.

“Met een bloedmaaltijd kan een tijgermug tot 200 eieren leggen”, die eenmaal verzwolgen, larven zal produceren en ongeveer een week later dan de muggen, details Alexis Bergeron, technicus met SLM67.

Kleiner en discreter dan de gewone avondbijtende en brullende muggen, werd de tijgermug voor het eerst gespot op het vasteland van Frankrijk in 2004 in de Mariene Alpen voordat hij zich geleidelijk verspreidde naar ongeveer zestig divisies.

In de Bas-Rhin-regio verscheen het voor het eerst in 2015. Sindsdien is “het kolonisatiegebied van jaar tot jaar verdubbeld”, vertelt Kristel Bender.

“Als het eenmaal ergens is geïnstalleerd, blijft het, dus het doel is om de populatie terug te dringen. De burger heeft een prominentere rol in de strijd tegen de tijgermug”, benadrukt ze. Vandaar het belang van deze preventieve maatregelen tot het einde van de zomer, omdat de tijgermug de piek van zijn activiteit in augustus en september ervaart, na de oorspronkelijke mug.

– Ziekten –

In Var werden twee gevallen van ‘originele’ dengue geconstateerd bij mensen die recentelijk niet hadden gereisd.

Niets zoals dit in de Grand Est, waar alleen Bas-Rhin en Haut-Rhin gekoloniseerd zijn, specificeert de Regional Health Agency (ARS). Maar er zijn dit jaar vijf “geïmporteerde” gevallen van mensen in de Elzas gereisd, waarvoor twee noodmaatregelen nodig waren om muggen te bestrijden. Het doel was om elk risico van overdracht op andere mensen te voorkomen “wanneer de patiënt zich in een met tijgermug besmet gebied bevindt”.

READ  Studie van het Universitair Ziekenhuis van Toulouse toont aan dat vaccinatie meer beschermt tegen infectie met het Covid-19-virus

In beide gevallen werd deltamethrin ’s nachts gespoten in de betrokken gemeenten na de bewoners te hebben geïnformeerd.

(De aanwezigheid van de tijgermug kan worden gemeld op www.signalement-moustique.fr)