Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

In Nederland verliest de agrarische partij terrein: bevrijding

In Nederland verliest de agrarische partij terrein: bevrijding

Sinds de provinciale verkiezingen in maart is de BBB-partij in opkomst. Een opwinding die afneemt naarmate de stemming van 22 november over de benoeming van Nederlandse vertegenwoordigers in het parlement nadert.

Richard Verhoef remde plotseling af voor station Breda-Prinsenbeek in Brabant, in het zuiden van Nederland. Zijn blauwe tractorhoest stopte toen. De 55-jarige boer werkt trots achter het stuur van zijn machine in zijn provincie. Een paar maanden geleden blokkeerde hij bruggen tijdens protesten tegen het landbouwbeleid van de regering. Hij droeg een zwarte trui met daarop een logo “Boerenverdedigingsmacht” – Een activistische vereniging – de varkensboer wijst er graag op dat hij dat wel is “Te veel geïnvesteerd in de politiek”, Zoals veel boeren elders. Dit verklaart het succes en de overwinning van Caroline van der Plas en haar partij BoerBurgerBeweging (BBB) ​​bij de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. Volgens opiniepeilingen zou hij tijdens de parlementsverkiezingen op 22 november negen van de 150 zetels in het parlement kunnen krijgen. Omdat het Nederlandse parlement uit vele partijen bestaat, vereisen de uiteindelijke resultaten een coalitie met een absolute meerderheid om een ​​regering te vormen.

Nederlanders worden woensdag naar de stembus geroepen om hun vertegenwoordigers in het parlement te kiezen, twee jaar na de laatste parlementsverkiezingen (maart 2021), die doorgaans elke vier jaar plaatsvinden. Maar op 10 juli kondigde premier Mark Rutte zijn definitieve afscheid uit het politieke leven aan, een reeks schandalen en dertien jaar presidentschap. Dit voortijdige ontslag gaat in “Het afsluiten van een periode van onzekerheid en een politiek tijdperk, David Bose, politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam, En dat zou de fascinatie voor populistische partijen als de BBB kunnen verklaren. Tegenover zijn langharige Tamworth-varkens bevestigt Richard Verhoff: “De huidige regering steunt de boeren niet. Ze hebben ons in de steek gelaten. We willen politici die dicht bij de mensen staan”, zei hij.

READ  Nederland wil stikstofuitstoot verder terugdringen

Landbouwcrisis sinds 2019

Enkele meters na station Breda-Prinsenbeek verschijnt een boerderij. Midden in een veld staat een groot bord. Een vrouw in pak roept op tot stemmen voor de partij Nederlandse Prominentie (BLVN). De boer wijst haar nonchalant aan: “Dit is de partij waar ik op 22 november op wil stemmen, en zij beschermt de belangen van de landbouw.” Een ondeugende glimlach verlicht zijn gezicht. “Ik had een BBB-teken, maar mijn koeien bleven Caroline vertrappen.” Een paar dagen geleden draaide Richard zich om en annuleerde zijn BBB-lidmaatschap “Ze hebben de belangen van de boeren niet langer voor ogen.” Caroline van der Plas heeft sinds 2019 een deel van haar kiezers verloren door de landbouwcrisis die het land op zijn kop heeft gezet. De landbouwproductie in Nederland stoot grote hoeveelheden stikstofverbindingen uit die bodem en water vervuilen. “Hij verhief zijn stem niet tijdens het plan voor de vermindering van de stikstofvervuiling eind september in de Senaat, wat onaanvaardbaar is. Mensen weten niet waar ze het over hebben, we vervuilen niet veel. De fokker raakt geïrriteerd. BLVN belooft een toekomst zonder onze uitstoot te verminderen.”

Zes maanden geleden leek BBB echter de Nederlanders te hebben overwonnen. ‘Caroline van der Plas ziet zichzelf al als premier’ Menno Hurenkamp, ​​politicoloog aan de Universiteit Utrecht, zegt: Hank Vermeer, ambtelijk secretaris van de PPP, licht toe bevrijdingEen paar dagen na de val van de regering werd A “Relatieve meerderheid” was “Mogelijkheid”. Tegenwoordig dwalen BBB-kandidaten van boerderij naar boerderij, maar ook van stad naar stad, zoals altijd in Nederland tijdens de Blitzkrieg. “Mensen houden van ze”. “Dit is de kracht van BBB: het wist niet alleen de boeren, maar ook de gemiddelde Nederlander te overtuigen” Menno Hürenkamp legt het uit. Ongeveer 2% van de actieve bevolking werkt in de agrarische sector.

READ  wist je dat ? De enige grens tussen Frankrijk en Nederland ligt in het Caribisch gebied

Zeer conservatief land

Maar de BBB en vooral het politieke landschap van de voormalige Christen-Democratische Partij, gekozen tot functionaris Peter Omdzigs Nieuwe Sociale Contract Partij, zijn in wanorde. Volgens Ipsos zou de nieuwe formatie 26 zetels kunnen winnen, terwijl de BBB slechts enkele weken na haar oprichting drie zetels zal verliezen. En ondanks de recente omwentelingen blijft het land te conservatief om een ​​agrarische partij een relatieve meerderheid te geven. Maar Richard wanhoopte niet. Als het niet goed gaat met de BLVN, sluit zij een politieke zoektocht niet uit “Na het 59-jarig jubileum”. Wie weet wordt hij bij de volgende parlementsverkiezingen de leider.