In de zevenkamp werd Kevin Mayer bekroond met een regen aan medailles voor de Tricolores

Na het brons van Azizeddine Habez op vrijdag won het Franse team zondag nog vijf medailles.

Een trage start en een wervelend einde. De slotdag van de EK Indoor Atletiek, die van donderdag 2 maart tot en met zondag 5 maart plaatsvond in Istanbul (Turkije), stond in het teken van het uitreiken van medailles voor het HBS-team. Na de bronzen medaille van Azzedine Habez op vrijdag op de 1.500 meter, brachten de Franse atleten zondag vijf nieuwe charmes naar Stolen.

Zilveren estafette om de dag mee te beginnen

Een explosieve laatste ronde en een zuurverdiende zilveren medaille. Sinds de start van de laatste dag van de Europese Gesloten Kampioenschappen, Haapes Gilles Peron, Theo Andante, Victor Koroller, Mohamed Abdullah Konta bepaalde de koers met een tweede plaats in de 4x400m estafette achter België en voor Nederland.

Kevin Mayer introduceert goud bij de Blues

Tweevoudig wereldkampioen tienkamp Kevin Mayer won zijn derde Europese titel op de zevenkamp, ​​na Torun (Polen) in 2021 en Belgrado (Servië) in 2017.

Aan de leiding voor het laatste zevenkampevenement slaagde de Fransman Kevin Mayer, tweemaal wereldkampioen en tweevoudig Olympisch vice-kampioen, erin het klassement te verbeteren met 6.348 punten voorsprong op de Noor Sander Skötheim (6.318 punten), die 10 jaar jonger is dan hij.  De Estse Risto Lilimits (6079 punten) pakte de bronzen medaille en het podium.  McInson Gillette, de tweede van de driekleur in de race, eindigde als 10e met 4.335 punten op de klok.

Benjamin Robert voor het eerst

Even uitblazend had hij naar de hoogste trede van het platform kunnen klimmen. Na het winnen van zijn eerste internationale medaille faalde Benjamin Robert niet in zijn missie door de zilveren medaille te winnen op de 800 meter. Met een tijd van 1’47”34 verloor Tolosan drieduizendste van de Spanjaard Adrian Benn, die na een perfect gecontroleerde race enkele meters van de streep vast kwam te zitten. De Belg Elliott Christian completeert het podium.

Benjamin Robert uit Toulouse geloofde lange tijd in de overwinning op het circuit van Istanbul, voordat hij in de laatste meters vast kwam te zitten en slechts drieduizendste voorsprong had op de Spaanse Adrien Benn (1'47)."34).  Op 25-jarige leeftijd won hij zijn eerste continentale medaille.  Op de derde plaats staat de Belg Elliot Christian (1'47"65).

Agnès Raharolahy, winnaar van de omscholing

Nog een opluchting op de 800 meter: door zichzelf te versieren met brons won Agnès Rahallahy haar eerste individuele internationale medaille, op 30-jarige leeftijd. Bewijs van een betalingsmogelijkheid voor iemand die sinds twee jaar op grotere afstand klimt, na een carrière eerst op 400 meter. De Fransen legden de afstand af in 2’00”85, achter de ongenaakbare Brit Kelly Hodgkinson (1’58”66) en de Sloveense Anita Horvat (2’00”54). Met deze magie bewaart Agnès Rahala de eer van het Franse damesteam.

READ  Bigfoot Paris Saint-Germain - Adios Mbappé, Lionel Messi als PSG-baas!
De Britse Keeky Hodgkinson (1'58"66) Hij behaalde een dubbel op de 800 meter, op slechts 21-jarige leeftijd, na zijn Europese titel in 2021 in Toruń.  Achter haar staat de Slowaakse Anita Horvat (2'00"54) Wint zilver voor onverwachte Française Agnès Raharolahy (2'00)"85).  Vierde driekleuren medaille van de dag, vijfde van deze Europese Indoor Kampioenschappen in Istanbul.

Gewoon Kwaou-Mathey, bevestiging van een geweldige toekomst

Er was een vijfde magie nodig om deze dag te voltooien door op de trommel te slaan. Net als in München deze zomer won Just Kwao Mathi opnieuw de bronzen medaille. De 23-jarige Fransman wierp zich over de 60 meter hordenlijn en claimde zijn tweede Europese podium in de 7’59, achter de Polen Jakub Szymanski, tweede, en de Zwitser Jason Joseph, zeer dicht bij het Europese record in de 7′ 41.

Toonaangevende kracht van de Zwitser Jason Joseph in deze finale van de 60 meter horden met een tijd tot hoogte van 7"41, Europese artiest van het jaar.  Jakub Szymanski uit Polen (7"56) Just Kouaou Mattei uit Frankrijk (7"59) in brons, 5.000 voorsprong op de Italiaan Lorenzo Ndelli Simonelli.